Wednesday, November 30, 2011

BREAKING DAWN PART 1 REVIEW

tWILIgHT SaGA....breaking dawn part 1
Teman baru smlm tgk crita nie....
dah mcm2 review yg teman terima dari pelbagai sumber....
ade yg ckp boring giler..... ade yg ckp kurang best...
entah ler....
pada teman.... yg memang hadcore follow the twilight series nie.....
tetap puas bile nonton semalam....
iyelah , bagi yg follow crita nie dari dulu....
time nie lah masing2 tertunggu2 nk tgk bella ngan edward kawen....
apa yg jadi ngan jacob dan endding nyer....
tapi teman tak nafikan...
 jln crita pada part 1 nie too meleret....
kalau dah bab kawen jer setengah jam....
belum lagi honeymoon......he3
tak byk sangat action and saspen...tapi kalau sapa yg dah follow dari dulu.... korang mesti tau kan... crita nie kena layan habis.....
mungkin their save the best for the last !
part 2 nanti mungkin byk action sikit kut.....
 saspen jugak biler tgk bella suffer at the end of the story.....
dah sah2 ngandung anak vampire.... mau tak baby tu sedut darah sampai kering.....
cuma yg tertanya2.....
bagaimanakah kehidupan bella selepas ini....
kena tgk part 2 ler.....
 dan apa yang akan terjadi pada edward dan jacob seterus nyer....
juga renessme cullen ( anak bella nanti )
ish !!!! nape la mesti ade part 2 pulak....
dah macam jadi trend pulak....

THE ART OF FRUIT..... SO CUTE !

The art of fruit carving....
saje jer buat satu entry utk fruit carving nie....
kalau semua perasan , byk kali teman masukkan pic fruit carving dlm blog nie.... cuma kali nie teman nak crita sapa pulak yg buat fruit carving nie.... he3
nama nyer chef Khafizan , salah seorg kakitangan dibhgn cold kitchen ataupun dapur sejuk....
Chef khafizan nie punya skill memang power....
tak semua yg ade kemahiran nak buat fruit carving nie...

teman walaupun boleh tapi tak leh sehalus mcm yg profesional nie,
benda nie  kena selalu buat.... baru skill improve kan... ?
nie time kawen jer baru teman nk kuar skill.... berkarat jugak.... he3.
jom kita tengok hasil keje chef khafizan sempena Year end Gathering 2011 aritu..... kasi zoom sikit !!!!
chef khafizan juga byk menerima tempahan dari luar utk tempahan majlis2 perkahwinan xspecially mkn beradap ...
memang teman pernah tgk hasilnya......
vouge the vast !!!!
betul org2 tua ckp..... byk ilmu byk manfaatnya juga....

Monday, November 28, 2011

PUSS IN BOOTS......... BEST SANGAT !!!

Hola !!!!
Semalam teman pi ler tengok Puss in boots nie....
apa yg boleh teman ckp....
so awesome....best sesangat....
kalau nak compare ngan happy feet part 2 tu....
inilah org kata crita kartun utk semua peringkat umur....
jalan cerita mengingatkan kita dgn cerita dongeng zaman kanak2 dulu....  antaranya jack and jill , jack and the beanstalk dan juga humpty dumpty.
semuanya digabung menjadi kaitan dlm puss in boot nie....
Gadingan antonio banderas ( puss ) ngan salma hayek (kitty ) memang dah terbukti dari dulu lagi......cam crita desperado pulak....
kisah puss yg diambil sebagai anak angkat di sebuah bandar bersahabat dgn humpty yg sering dibuli tetapi penuh dgn imaginasi...
puss terperangkap dlm kenakalannya bersama humpty dan berusaha utk memulihkan namanya....
caranya dia kena mendapatkan golden egg....
pengembaraan bermula dgn mencuri magic bean dari jack n jill.
sambil dibantu oleh kitty dan humpty tetapi puss dikianati.....
nak crita lebih nanti tak syok pulak......
so, baik korang tengok sendiri...
so kalau sapa yg minat crita kartun.....
jom pi layan puss in boot nie.....
so cute biler puss buat cam nie......
amigos !!!!

Sunday, November 27, 2011

PARTY YEAR END GATHERING !!!!!

Yo la......
cam real jer party.....
tapi lebih kepada majlis makan2 jer.....
khas buat seluruh warga Production yang lebih kurang dlm 400 lebih semua nyer.....
dibuat pada 26 November 2011 dari pukul 2 hingga 6 ptg...
tapi takde lah semua dtg.....
sapa yg keje pagi ngan ptg jer yg hadir..... itu sebabnyer this year... ours Year end gathering dibuat in house jer.....
tapi ok aper ????
lebih meriah dari yg dulu2.....
 Apa Year End gathering tu ????
YEG nie merupakan gathering utk semua kakitangan production ..majlis makan2 yg disertakan sekali majlis bithday utk kakitangan dari bulan july ke dec 2011 , majlis persaraan kakitangan dan juga majlis staff of the month dari july ker dec jugak.
teman takde harapan ler sebab last year dah menang staff of the november 2010...Diberikan utk kakitangan mengikut bulan lahir.
kiranya semua yg lahir pada bulan tersebut disenaraikan menjadi calon staff of the month.
cam last year teman dpt trofi , wang tunai dan jugak pakej 3 hari 2 malam di ancasa resort dan spa PD.
so majlis all in one.....
juga dijemput para pelajar yg buat practikal kat our place... dari uitm (30 org ) dan juga student from indonesia (24 org ).
kekangan masa tu yg susah nak buat every two month cam selalu... asyik busy jer....
so  , terus buat besar besaran..... sikit jer la....dari yg selalu....
dgn tema blue and white.....
our meal presentation room berubah wajah.....
ditambah pulak dgn pancaran lampu laser dan belon....
nampak pulak naik mood masing2....
sambutan boleh tahan....
tapi yg paling kelakar... we all buat karaoke on line....
direct nyanyi melalui you tube.....
tak payah pakai cd... sebut jer lagu ape..... nk yg tanpa suara, miming.... semua ade... he3...
meal pulak standard ler.....
tempat makanan nama pun....
ade roast lamb and chicken dgn sauce black pepper,
mashed potato ngan savoury wedges potato,mushroom soup
roast vegetable , fish finger, chicken drummet , fries , mihoon , nasi goreng kerabu , 3 types salad , fruit and dessert.....
yummy giler....
apa apa pun.... semua enjoy with the party...
siap berlawan karaoke lagi......
for all the comittee members....
party kita success lah !!!!!

Saturday, November 26, 2011

SALAM MAAL HIJRAH





Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang
 penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah
pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada
  1 Muharam serta merupakan hari
 pertama dan tahun baru bagi Takwim Hijrah.

Muharram (Ω…Ψ­Ψ±ّΩ…) adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah 
(Al Baqarah: 91).


Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ia dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

Doa Akhir Tahun. Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, 

Sebelum masuk waktu Maghrib.Doa Awal Tahun. Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib.


Selamat menyambut maal hijrah utk semua keluarga , sahabat , kenalan dan juga teman teman bloggers.


Friday, November 25, 2011

KID"S DAY...... ALA TOMEI TOMEI......

Ala tomei tomei.....
cute sangat biler budak2 pakai baju org dewasa...he3
tu yg berlaku semasa KID day's tadi....
kanak2 anak kepada kakitangan inflight MAS dibawa melawat ke dapur penyajian....
kiranya lawatan sambil belajar ler....
susah jugak nak melayan kanak2 yg lebih kurang 70 org tadi.....
semua nya cute miut.....
lebih2 lagi biler dah pakai dustcoat ngan hair net tadi....
dibawa melawat ke dapur penyajian kiteorg utk mempelajari dan pendedahan selok belok menghasilkan makanan...
mana tau kalau besar nanti ada yg jadi tukang masak atau chef terkenal...
bak kata pepatah....
mendidik biar dari rebung nya....
so let's enjoy the pic..... during briefing aje la....
touring tak sempat nak snap....
busy ngan keje sikit....
nak buat revision checklist.....
 

Template blog ilham dari alif ismail