Friday, July 10, 2015

Deco Raya - IOI City Mall, Putrajaya...... disana kampung tercipta....

salam bertemu lagi sahabat semua.....
salam ramadhan yang ke 23..... selamat berpuasa dan juga salam jumaat yang terakhir di ramadhan ini........
sekejab jer masa berlalu... siang malam siang mlm.... ramadhan dah sampai kepenghujungnya... terasa cepat masa berlalu.....cmner hari nie..... masih gagah untuk meneruskan amalan kita......
InsyaAllah... semuanya ok kan..... kita bukan nya budak2 lagi....... kalau dah dewasa nie... dah tak terasa sangat keletihan berpuasa tu... mcm biasa2 jer......

 Tapi apa yang remy nak cerita kali nie... biasalah bila nak dekat dengan lebaran nie... perang deco raya antara shopping2 complex...... kalau lagu raya tu toksah dok cerita...... start 2 minggu jer before raya.....suasana hari2 anda terus bertukar..... takbir raya pun dah berkumandang.... agak2 ler DJ yang putar lagu tu... pilih ler selection lagu yang bersesuaian.... lagu raya tapi yang lebih bersesuaian.....lagipun banyak pilihan...... tapi entahlah..  suasana kat Mesia nie.... nak sambut raya lagi meriah dari nak sambut Ramadhan...... dah jadi tradisi....kita yang blkg2 nie... ikut aje la.....

cerita pasal meriah....kali nie remy nak tunjuk deco raya kat IOI city Mall , Putrajaya..... Antara shopping complex terbaru yang gah seantero malaysia...... sana sini shopping complex dok bukak. Punya la besaq.... tak lenguh ker depa dok jalan..... remy pun sampai skrg tak habis lagi melangkah kat IOI city mall yang sedabak tu...... letih bila dah tua2 nie...... he3.... tapi sesekali cuci mata... kita layan jer... bukan apa, keindahan seni bina dan kreativiti pereka2 hiasan dalaman shopping complex nie kekadang cukup mengangumkan....mcm stetsen keretapi kat sunway piramid dulu... sampai sekarang jelas terbayang... cantik.....
Deco kat Ioi city mall nie kira oklah... back to hometown org kata.... biasalah... bila time raya jer... mesti teringat kampung halaman..... tapi sayang, suasana kat kampung byk yg tak macam dulu lagi..... segalanya kekadang cuma tinggal nostalgia..... kan...skrg byk yg dah berubah...... dihimpit dengan komodenan teknologi dan kemajuan IT..... pelita buluh dan pelita minyak tanah dah semakin nak pupus..... yg ada pelita LED..... pegang tak melecurkan tangan.... di dokat tak menghitamkan lobang hidung....he3
so jom kita layan semua pic2 nie yang sempat remy snap...... next entry remy tunjukkan deco raya kat opis remy pulak ... tetap nak glamer jugak opis tu...... padahal.... raya besok tingal pc kerusi meja jer.....sunyi dan sepi tapi semangat raya mau kental.....he3
sampai jumpa lagi sahabat semua....selamat berpuasa...

2 comments:

teratai said...

Cantiknya rumah kampung!

Remy hazza said...

teratai....
betul tu... rumah kampung traditional susah nak tgk sekarang...byk yg dah dimodenkan..... teringat zaman kechik2 dulu....

 

Template blog ilham dari alif ismail