Monday, June 22, 2015

Family Vacation - Melaka Bandaraya Bersejarah.


Salam ketemu lagi…. Cepat pulak remy hapdek…..
Jeng3….. sebabnya bulan puasa…… so kerja pun berkurangan…..
Alhamdulillah……. Lately byk sangat benda2 baru yg muncul dalam kerjaya…. It’s mean company in a good track biarpun tempias MAS masih lagi terasa…..
Cerita pasal MAS , simpati remy untuk mereka….sedikit sebanyak rasa kesedihan itu dapat juga remy rasai…. Sebab… ramai rakan2 dan kenalan yg berkerja dgn MAS…..btw… stop pasal MAS… tak boleh komen byk2……semoga NewCo nanti Berjaya… sebabnya remy akan link dgn F&B dept yg baru nanti… kita doakan untuk mereka semua……mana yg dapat imbuhan byk2 tu…..
Manage duit dgn hati2 ya…….
  So kali nie remy nak story pasal Family vacation….. kalau tahun lepas dan tahun terdahulu… blog remy sunyi tanpa berita , he3… Life tetap diteruskan…. Nanti remy hapdek last year family vacation kalau ada masa nanti…tapi kali nie remy hapdek pasal  this year family vacation….. budget2 jer…..
Cuti2 yg mampu milik…..remy  tak mampu lagi nak ke oversea.. nak support ticket to all family members,,hu3… mana nak cari duit byk2….so……destinasi tu tak penting …yg penting masa bersama itu lebih berharga…. Dapat berkumpul dgn mak abah serta adik beradik setahun sekali dengan percutian family memang seronok….. kalu last year kiteorg ke Kota kinabalu…tapi tahun nie kiteorg pi dokat jer….. ke bandaraya bersejarah Melaka…..
Dekat dan sesuai dgn destinasi budget…he3…. Drive dan tak perlu ticket flight bagai…..homestay pun google yg paling murah…tapi Alhamdulillah…selesa lepak kat pandan point apartment , jalan pandan Melaka …rege rm 135 ringgit jer semalam….tak jauh dari Bandar hilir dan juga pantai klebang.
Destinasi pertama….
Kuar tol Ayer Keroh , terus pi taman mini Malaysia dan asean Melaka….. selalu lalu jer… kali nie singgah terus…nak jimba2 kat dalam tu…. Bawak zara mengenal rumah2 tradisi….Ok lah tempat tu…. Tapi rasa tak berbaloi dgn rege ticket….. byk rumah2 yg dah tak terjaga terutama sekitar tasek.. using dimamah usia….byk kemudahan dah rosak biarpun dah ada tarikan baru.. ala2 fun park kat dlm tu….
Kata start 1 June 2015…tapi yg boleh main 3 game aje….. yg lain belum lagi…mostly untuk kanak2…
Lepas dah penat berjalan , baru pi homestay..remy susah nak ingat namanya…yg tahu townhomestay kat tangga naik…. Tapi original nama islamik sikit…. Oklah untuk remy sekeluarga untuk tido dan mandi…biarpun sederhana besar , tapi complete peralatannya… dapur , mesin basuh , peti ais , peralatan memasak , tv , meja makan…. Orang kata complete lah….lagipun tingkat satu jer..menghadap jalan besar…
Then , dah kiteorg pi Pantai Klebang …. Lunch campur Hitea sekali….. yg best… makan ramai2 dalam bas lama yg diubahsuai jadi restaurant.. not bad walaupun rasa tersepit jer…..ha3..dah lain Susana kat pantai klebang nie… dulu masa remy pi dgn skrg dah jauh beza….deretan bustle yg menjadi ikonik untuk pantai Klebang dan semestinya kalu ke pantai klebang mesti kena minum coconut shake yg femes tu…..
Lepas dah puas isi perut baru ke Bandar hilir, kita tgk tempat bersejarah pulak…. Alhamdulillah…senang dpt parking kat depan a famosa  tu….. tak ler penat nak berjalan….. sebab dah ptg sangat…. Byk museum dah close to  jln2…so remy and family jln2 jer… sempat jugalah naik menara taming sari dan juga river cruise….. cantik sangat bila naik waktu malam…..
Melaka bermandikan cahaya gemerlapan…… Cuma jonker walk jer tak sempat nak pi…. Tak larat nak jalan….so kita balik homestay aje….
Dinner pun kat area homestay aje….. budget2…he3…. Sebab masing2 dah penat berjalan…….
So bsknya…. Ramai yg bangun lewat….. nak checkout pun dlm kul 12….. so kemaslah apa yg patut….. lunch singgah kat restaurant jenjantas air keroh….kita soru dulu…. Sebab tak bfast memasing….
Kita mkn puas2… because sebelum balik….. kiteorg nak pi satu destinasi menarik dulu…..
Kat mana tu ?
Kena ler tunggu next entry…. InsyaAllah……
Sampai jumpa lagi semua… slmt berpuasa dan selamat menjalani ibadah ramadhan….

6 comments:

Shark Kay said...

aisey...
menarik pulak tgk gambar dekat river cruise tue.
dah macam oversea dh.
dapat bcuti bsama family tak kesah dimana-mana.
janji ada family bersama.

Remy hazza said...

Shark kay.... melaka river cruise skrg memang cantik dari dulu.....dah semakin pesat kita melaka.... persisir sungai pun byk yg dah dihias indah... tak rugi kesana....

Remy hazza said...
This comment has been removed by the author.
Farah Waheda Wahid said...

lama tak balik melaka...hurmm raya ni kena jejak melaka jugak ni...

Zaidalifah Hussin said...

wow Zara nak ikut naik beca

Sukma Haron said...

Homestay pandan point apt dah dekat rumah saya...
dulu sy ada buat homestay jugak tapi dah 2 tahun stop...penat..

 

Template blog ilham dari alif ismail