Tuesday, July 2, 2013

White House Down - Kerana dendam jadi pengkhianatan.....

salam sahabat semua.....
kita jumpa lagi...so kali nie remy nak cerita apa ya...... oh...review movie la pulak...... he3.......tanya lagi....... padahal dah terbentang poster filem nie kat atas..... White House Down...... perkataan pertama yg remy nak cakap..... syiokkk !!! not bad filem nie.... walaupun akan ada yg compare dgn olympus has fallen......tapi percayalah..... ia jauh berbeza....walaupun naratifnya sama tentang tertawannya white house...
kalau olympus has fallen ada pengganas yg menjadi muslihatnya...tetapi dalam white house down...... tiada pengganas...tetapi ia adalah dendam kesumat disetiap hati para penjahat yg bergabung utk menawan white house demi dendam yg ditunjangi oleh ketua pegawai secret agent white house sendiri...... iaitu walker .....so sad kan....kerana dendam...manusia sanggup hilang pertimbangan......
kisah bermula tentang john cale yg ingin membaiki hubungan dingin dgn anak gadisnya iaitu emily cale yg cukup tabsub dgn politik dan juga presiden ke white house utk menghadiri temuduga sebagai secret agent..... malangnya cale gagal menepati piawaian  dan terpaksa akur lalu membawa emily menyertai lawatan keseluruh bangunan white house tanpa menyedari pada masa yang sama white house dibom oleh penjahat....
emily terpisah kerana ketandas dan itu menyebabkan cale yg ditawan disebuah bilik berusaha utk mendapatkan emily.....bagaimanapun cale gagal menemui emily dan sebaliknya bertembung dgn presiden yg ditawan oleh walker dan kuncunya......cale cuba menyelamatkan president dan emily pula seorg video blog memuatnaik ke laman sosial rakaman camera hp segala xtvt penjahat didlm White house.....
bagaimanapun emily akhirnya ditangkap dan cale berdepan dgn dilemma.... menyelamatkan presiden dan juga emily.......walker mengumpan emily sehinggalah presiden menyerah diri......cale cuba menyelamatkan keduanya kerana white house akan diletupkan kerana walker telah berjaya menghidupkan peluru perpandu yg hanya boleh diakses kod oleh presiden....
siapakah dalang sebenar dlm filem nie terjawab dipenghujung cerita........selamatkah presiden , cale , anaknya serta tebusan yg lain.......dan siapa yg harus dipersalahkan...segalanya terjawab kalau kenkawan pi tonton sendiri...... remy suka filem nie......mudah difahami..... dan ada semangat didalamnya.......
so selamat menonton semua......

thanks to google for all the pic....

36 comments:

Ayie Abas said...

assalamualaikum..remy

dah lama ayie x tgok filem lakonan jamie foxx..antara pelakon kulit hitam yg berpengaruh :)

Azian Elias said...

Alamak..my hero lahh..I love him so much..heee...mlm td br je tengok olympus has fallen tu..sesak nafas akak..tembak bagai ..cuxuk sana cucuk sini..kering darah.

Farah Waheda Wahid said...

channing tatum bisa menggetar jiwa...ahaks... tiba2 teringat betterhalf akak remy... *_^

cik azLyzah⊙.☉ said...

cik baru tonton synopsis kat utube...nampak menarik jugak

Remy hazza said...

Ayie...
Wassalam sahabat. ...Jamie foxx best dlm filem nie..president yg kelakar dan humble

Remy hazza said...

Kak yan....
Yg mana satu....yg hitam ke yg putih.... he3. ..Olympus has fall Tu memang best sesangat. ... puas tgk....

Remy hazza said...

Farah...
Betul tu kak. ...antara hero pujaan ramai.... macho habis dlm filem nie

Remy hazza said...

Cik azlyzah. ..
Boleh tahan filem nie.... padat dgn muslihat....

Mizz Aiza said...

nampak menarik filem ni remy..

Amin A. R said...

Yang x tengok lagi, sila tonton sementara masih sempat.....hehehe..... :D

Remy hazza said...

Mizz aiza. ...
Memang syiok. ... jln cerita simple tapi padat dgn aksi

Remy hazza said...

Amin. ...
Betul tu.... menarik filem nie... tk rugi pi tgk

AiSyA LiEzA said...

nak ending... ahhahahaxD xtau leh tgk x cite ni >.<

diana said...

depa boleh kan buat filem gini..cer kalau kita buat citer gini,putrajaya kena Bom..dah dikatanya satu ancaman..heheh

Aku Penghibur said...

dahh tengok cerita nie, boleh tahan,seronok tgk

inche hlovate said...

serius nak tengok cite ni tapi tu la.. takde geng la

Remy hazza said...

Aisya....
Ending kena tgk kt pawagam.... nanti dh tk syiok. ...sebab dh tahu semua

Remy hazza said...

Kak Diana. ...
Berani ker depa nk buat... budget besar tu....he3. .. karang jadi issue lain kan...

Remy hazza said...

Ap... menarik filem nie kan....sama hebat cam Olympus has fallen tu

Remy hazza said...

Inche....
Memang menarik filem nie....rugi kalau tk tgk....

Arol Mubin said...

Kawan-kawan pun cakap movie nie best! Tetiba rasa excited pulak nak tengok movie nie. Sebab nak tahu endingnya! :D

Tetamu Istimewa said...

Macam best je. Kena tengok ni.

Remy hazza said...

Arol....
He3. .. kena tgk kt pawagam lah kalau nk tgk ending nya...not bad filem nie

Remy hazza said...

Tetamu istimewa. ... cukup disarankan.....layan aksi....

Kancil 8349 said...

salah satu filem yang mantap

Empayar Utama said...

Tapi propagandanya kuat sangatle dalam cerita ni (saya lom tengok pun hehe)

peach said...

haha i love your blog! so adorable ahaha<3 xx peach

momomoworld.blogspot.com

Remy hazza said...

kancil....
betul tu.... padat dgn aksi dan tembak menembak

Remy hazza said...

empayar....
bro.... propaganda tu biasalah..... asyik nak serang negara islam ajelah us nie....

Remy hazza said...

peach...
tq so much !!!! welcome here....

Sukma Haron said...

citer nie sure kategori 18SG.....

Wirda Amir said...

salam remy...

hari minggu remy tak terharulah dgn menonton cerita ni ye....hehehe

Remy hazza said...

sukma...
takde lah kak.... 13p jer...... tak lah ganas sangat.... tapi padat dgn aksi....

Remy hazza said...

wirda amir...
wasalam kak...memang tak haru ...sebab enjoy layan filem nie.....

Mas Zull said...

assalamualaikum remy...wah movie lagi mesti bestkan...;)

Remy hazza said...

Mama.... wassalam. ....
Memang best filem nie mama....

 

Template blog ilham dari alif ismail