Tuesday, October 25, 2011

PESAN RASULULLAH

SEBELUM tidur, Rasulullah SAW berpesan kepada Aisyah RA : 
"Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu : 
1. Sebelum khatam Al Qur'an
2. Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir 
3. Sebelum para muslim meridhoi kamu 
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh"  


Bertanya Aisyah : "Ya Rasulullah.. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"  
Rasul tersenyum dan bersabda :  
1. "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an." Bismillaahir rohmaanir rohiim, Qulhuallahu ahad' Allahushshomad' lam yalid' walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' (3x)  
2. "Membaca sholawat untuk ku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafa'at di hari kiamat“. Bismillaahir rohmaanir rohiim, Allahumma shollii 'alaa Muhammad wa'alaa alii Muhammad (3x)“  
3. "Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meridhoi kamu“. Astaghfirullahal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih (3x)  
4. "Perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan - akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh“. Bismillaahir rohmaanir rohiim, Subhanallahi Walhamdulillaahi walaailaaha Illallahu Allahu akbar (3x)  


*Untuk bisa d jadikan amalan kita bersama. Kalau berkenan silahkan d broadcast ke saudara Muslim yang lain. RasuIullah saw bersabda ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang kekal bagi orang yang mengajarnya, meski hanya 1 ayat,dan meskipun kita sudah meninggal dunia......

12 comments:

CTK said...

terime kasih atas pengkongsian ni..akan dijadikan amalan seharian :)

aiNa yaZiD said...

sharing is caring.. thumbs up~! =)

YNA said...

sejuk perut ibu mengandung :)

fathiah said...

tq 4 da info... boleh buat malam ni :D

Lai Qma said...

insyaAllah..same2 la kite amalkannye..

remyhazza said...

Mana yang baik kita ikut ikutkan.....
insyaAllah... saling ingat mengingati....
moga kita semua memdapat kebaikan bersama....

sis92 said...

nice sharing :)

Faz Abas said...

terima kasih kerana telah menyampaikan pesanan Rasulullah, InsyaAllah besar ganjarannya...

btw, jumpa url blog ni kat blog kancil td. nak jemput dtg blog www.kisah-dan-kasih.blogspot.com.

Woofer Storm said...

terima kasih atas peringatan tu..semoga kita sentiasa dijalan redhai allah...

follow sini^^

NasZ said...

bagus perkongsian ni. saya sebarkan kat fb. saya dah copy dan simpan utk rujukan saya.

Tautan Pena said...

Pena hadir dan absen malam serta follow juga...terima kasih sahabat telah berbagi artikel yang menarik dan bermanfaat ini

remyhazza said...

thanks pada semua yg sudi comment....
benda yg baik harus disebarkan..
somoga kita tidak alpa dlm kehidupan seharian...

 

Template blog ilham dari alif ismail