Monday, October 24, 2011

SPECIAL DRINK FOR THE SPECIAL PERSON....

AIR APO ????

Air utk diminum ler.....he3...
just to share with every body special drink cocktail from chef Celine aritu.....
let's check wt this entry....

http://remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com/2011/10/jalan2-test-makan-celine-j-marbeck.html

so nak tau ape yg special tentang cocktail org portugis nie..... ?
pergh... die buang angin bertalu talu..... wa ckp lu... ! he3
for me... the best helba drink kut !
kalau tongkat ali tu pahit..... yg nie manis jer....

 so , teman nak share the recipe....
simple jer.... so korang boleh buat sendiri kat rumah....
mana yang terlebih angin tu atau hangin satu badan... boleh ler cool  dgn cocktail nie....

let's check the ingredient !!

2 ulas serai... make sure ambil yg teras putih tu.....di ketuk
1 btg kulit kayu manis
2 ketul halia di ketuk
1 paket gula batu ( kalau guna yg golden gula batu lagi sedap )
air .....utk merebus ler...

rebus semuanya sampailah gula batu tersebut cair...
sukatan air mengikut kadar gula batu tersebut...
just nice sweet. kalau manis tambah ler air lagi.
jgn pulak gula seketul , air 10 liter pulak.... he3

nak lagi sedap , chill dlm peti ais.....bkn letak ais.... hilang kick !
panas pun ok gak kalau minum....

lepas tu selamat main perang tembak menembak... !!!!
dus dus dus.......!

15 comments:

Cik tikah said...

mcm pelik je wrna air tuh. hehe

Ungu Violet said...

haha...jenuh laa berangin satu rumah...huhu

Eera Shera said...

menarik ni..sy memang ada masalah angin..keh3

mohd sasuke said...

sedapnye..haus pulak..hehe

NiA said...

ERK...xrs pelik ke bila minum??nmpk cam seram je..heheh

sis92 said...

wuu macam takut je nak minum

takut kentut2 sampai terpengsan haha :)

remyhazza said...

takde la.....
colour die sedikit brown sebab warna kulit kayu manis tu kuar...
smlm teman dh buat 2 jag....
sampai arini.... asyik menembak jer....

Kancil 8349 said...

alahai...macam bahaya je air tu...hehehe

ndak mengapa...jom singgah ke blog Kancil...kancil nak ucap terima kasih...

http://kancil8349.blogspot.com/2011/10/punca-traffik-kancil-8349-minggu-ketiga.html

cinnamon.com said...

salam,singgah sini,atas usaha kancil..

✿ miSs.FatieN Si buN² ✿ said...

macam sodap! mau coba :P

NiA said...

hehehe...kira pewarna yg diluluskan tu...harus cuba wekend ja..kalo wekdays bahaya..tkut t bkn menembak ja..bom teros...miahaha

aiNa yaZiD said...

kahkahkah.. main perang tembak menembak ye.. bagus air ni untuk buang angin.=)

remyhazza said...

air tu berubah kaler disebabkan warna kulit kayu manis tu.....
smlm dah buat 2 jag... bgn pagi kentut pun boleh gegar apartment.... he3

Boboi Boy said...

Air apa tu ?

NasZ said...

air serai..heehe. macam best je.

 

Template blog ilham dari alif ismail