Saturday, April 14, 2012

Kesedihan berganda......aku redha segalanya.....

Salam utk semua....... selamat berhujung minggu......
life must  go on...... sinonim dgn perjalanan hidup kita.......
perjalanan mana yg tak berliku..... mana jua persimpangan yg tidak berduri.....adakalanya kita akan rebah dan jatuh juga walaupun sekuat mana kita bertahan......
adakala kesusahan itu dtg bertimpa timpa.... dan adakalanya kesedihan itu tiada akhirnya..... itulah ujian2 yg terpaksa kita lalui...kita harungi dan juga kita ratapi..... sesungguhnya remy redha.......mungkin ada hikmat disebaliknya.....
kesedihan berganda melanda remy.......terasa berat ditanggung tapi apakan daya..... mungkin suratan tertulis.....sebagai makluknya kita diingatkan supaya sentiasa berserah kepada-Nya.... ujian yg remy tempuhi cuma kechil berbanding insan lain yg lebih berat dirasakan......
kesedihan pertama remy adalah berpunca dari apartment remy yg telah dipecah masuk oleh pencuri pada hari rabu yg lalu.... sewaktu remy pergi berkerja....remy segan nak beritahu.....cuma remy terpaksa juga utk peringatan kepada semua yg baca blog remy berhati2 juga selepas ini..... malang tidak berbau.... dan dia juga tidak memilik mangsa.....

so remy ingatkan pada semua sahabat berhati2 dgn rumah dan kejiranan anda. Walaupun remy tak byk sangat kerugian.... tapi remy sedih sebab external hard disk remy telah diambil..... sedih sangat sebab dlm tu tersimpan kesemua koleksi gambar2 peribadi dari dulu sampai sekarang....... ada beribu2 gambar......semua nya hilang sekelip mata....selain itu juga... remy punya camera pun dah takde...... so ... lepas nie takde ler pic mkn2 lagi..... he3
kena tunggu remy kumpul duit beli yg baru ler.... tapi tak tahu ler biler...... nak kena pinjam camera kengkwn ler lepas nie.... tu pun kalau kawan kasi pinjam....
tapi remy bersyukur brg2 besar tak diambil......PC, astro , tv dan lain2 selamat. malah duit yg disimpan jugak selamat.mungkin tak perasan ataupun tak sempat diambil. Alhamdulillah....mungkin masih lagi rezeki remy.
so, take care our home nicely everybody......
kesedihan kedua juga pada hari khamis lalu....... remy sepatutnya bersama2 dgn adik2 indonesia  pi outting kerana last day berada dimalaysia......nak pusing2 kl dan shah alam dan seterusnya ke ICT .. remy dpt special leave dari company utk bawa mereka berjalan2.... tapi terpaksa lah remy batalkan niat...sebab nak settlekan pintu rumah yg telah dikopak.....
so kuar duit lagi ler.... nak tukar padlock dan tombol baru......
kalau tak risau jugak nak tinggalkan rumah.....
pihak polis pun suruh berjaga2, takut pencuri tu dtg balik.....
tapi sebelah mlm nya remy sempatlah bersama kesemua mereka..... dinner beramai2 sebelum mereka berlepas pulang pada pukul 7 pagi....masing2 marah kat remy sebab tak join bersama2 mereka. tapi biler dah tahu perkara sebenar........masing2 rasa simpati...... tapi remy ckp takpe....takde rezeki.....lepas mkn sempat jugaklah remy tolong kemaskan apa yg patut kat rumah budak2 lelaki tu..... iyalah...byk pulak di shopping dan brngan yg nak di bawa pulang....tapi sebelum remy balik...... sebak juga kat dada bila terpaksa berpisah....... puas dieorg peluk remy...rasa cam taknak lepaskan......tapi apakan daya...... masanya tiba juga....
mengalirlah air mata perpisahan......tapi dlm hati jer....
sorry ler kenkawan...... no picture......
tapi ingat pesan remy..... jaga rumah masing2.....
Setiap yg berlaku itu ada hikmahnya........
redha dgn ujian dan kembalilah kepada-Nya...
sesungguhnya Dia lebih berkuasa.......
nasib baik remy ada pic blog nie...... sisa2 kenangan terpahat disini.walaupun tak byk...... ia tetap memory......
jumpa lagi......

29 comments:

maszull said...

assalamualaikum remy...sabar ye remy setiap dugaan yg kita hadapi itu pasti ada hikmahnya...

remyhazza said...

mama....
wassalam.....terima kasih
InsyaAllah mama...remy redha dgn apa yg berlaku......

LidiaSuraya said...

Alahai... Remy, lidia pun turut simpati. X per tabahkn ht. Tp plg sedey bl all gmbr2 petibadi n kenangan indah hilang. Sebab moment yg di capture dlm gmbr amat berharga kn. Apa pun baik2 ye n more ht2... :)

AriF FaZDiLaH said...

sabar,.sabar..

LiNda said...

remy sabar ye..takpe, ni ujian dari ALLAH..pe yg berlaku de hikmahnye. Memang sekarang ni kat umah pun dah x selamat sgt

LiNda said...

remy sabar ye..takpe, ni ujian dari ALLAH..pe yg berlaku de hikmahnye. Memang sekarang ni kat umah pun dah x selamat sgt

sis92 said...

semoga orang yg rompak tu dapat balsan setimpal dari Allah.

remyhazza said...

Lidia.... thanks so much
InsyaAllah.... akan lebih berhati2 lepas nie.....
tapi pasal pic tu memang sedih..... terlampau byk sangat ...
backup pun takde... cuma yg tinggal dlm blog nie aje...

remyhazza said...

arif....
thanks arif....
redha dan sabar dah nie....

remyhazza said...

Linda...
TQ.... betul.... hrp linda pun berhati2 tau.....
kwsn kejiranan kita semua dah tk selamat.....kena sentiasa berhati2....

remyhazza said...

sis.....
harap2 begitulah..... kalau dia terbuka hard disk tu.... kut2 dia rasa simpati.....dia pulang kan....
mengharap jugak......

pinkcolour82 said...

bawak2 bersabar en.remyhazza.....
mala tumpang simpati....
geram sungguh ngan org2 camni
kalu dapat mau terajang cukup2 neh

remyhazza said...

pinkcolour...
thanks sis.... nak buat camner benda dah terjadi... nak kata tak kunci... dah buat semuanya.... pintu dah kunci. grill dah kunci..padlock pun sudah.....
cuma mangsanya rumah remy.....

3no gr33ny said...

tabahkanlah hati sahabat...semoga dengan ujian yang menimpa..tuan hamba lebih tabah dan berhati dalam menghadapi segala..mungki juga da hikmat disebalik segala yang direncanaNya

remyhazza said...

3no gr33ny....
Amin.....terima kasih atas ingatan mu.....sahabat.

Fabulous Me said...

Subhanallah.. FM dah tak tau lagi nak ckp ape kalau bab2 pencurik n penyangak nihh.. Sedih n sgt sgt sgt terkilan... Takziah utk Remmy. Bkn mudah kan kite nk membeli sesuatu dgn wang ringgit kite sendiri. Org yg mendajal n nak jln pintas, sekelip mata je dpt dgn hasil haram mcm tuh. Semoga remmy byk besabar dan Allah akan balas apa je yg dorang buat tuh.
FM pon penah rase apa yg remy rasa.

So besabar laaa.. InsyaAllah lepas ni rezeki remmy bertambah murah. Selalunya hilang 1 if kita bersabar nnti Dia akan di gantikan dgn yg lebih bagus.. :)

Ayie Abas said...

remy...ayie x tau nk cakap apa...

tapi ayie betul2 simpati...semoga Allah akan ganti dgn sesuatu yg lebih baik dan dimurahkan rezeki spy remy dpt balik ganti...apa yg dah hilang tu...

apartment...selalunya ada security kan?

Kancil 8349 said...

sabarlah remy...semua tu ada hikmahnya...

baguznet said...

Salam takziah bro... moga diberikan kekuatan iman dlm menghadapi dugaan-Nya. Aku tau perasaan ko cemana sbb rumah aku pun pernah kena pecah masuk dan aku kehilangan tv LED kesayangan wife yg baru dibeli tak sampai 6 bln. Anyway, family aku ttp bersyukur sbb byk lg benda berharga lain tak dicuri.

Ada byk cara nak dpt balik barang2 tu dan ya, make sure part mana pencuru masuk, kena kukuhkan bahagian tu selain make sure takde lg tempat lain utk pencuri masuk

Aien Alien said...

sabar banyak2...ini bahagian abang remy diduga, semoga menjadi peringatan kepada semua, berhati2 dan jaga keselamatan harta benda dengan baik...ada hikhmah disebalik semua yang terjadi...

remyhazza said...

FM...
Thanks so much !!!!!
remy juga doakan keselamatan FM sekeluarga....

remyhazza said...

ayie....
mekasih byk2... InsyaAllah.. apa yg berlaku ada hikmahnya.....
miracle will happen...
on that day pun... kwn sebelah rumah tak keje ... tapi tak perasan sebarang kecurigaan....

remyhazza said...

kancil.....
terima kasih... insyaAllah... hanya Dia yg lebih mengetahui.....

remyhazza said...

baguznet....
bro.... remy memang bersyukur..... sebabnya tv LED remy baru 2 minggu beli..... astro byond baru 2 hari tukar......
tu yg buat remy bersykur sesangat..... brg2 tu masih selamat..
mungkin target dia masa tu nak cari brg kemas dan duit aje.....
semua almari dia punggah.....

remyhazza said...

aien....
thanks aien....
bersamalah kita semua tingkatkan keselamatan rumah masing2.....

baguznet said...

yup, itu mungkin sbb mudah nak bawa. In my case pun mcm tu, habis semua sepah, dia expect ada byk simpan duit n brg kemas but sorry, kami bukan org ada2 (mcm cerita P.Ramlee Bujang Lapok).

Ada la small item yg berganda harga dpd tv itu sendiri masih ada, so kami anggap yg hilang bukan rezeki n hak kami

misz_eyza said...

banyak2 bersabar yer remy...dugaan utk remy tue.

remyhazza said...

baguznet net.....
betul tu...dah bukan rezeki kita....tapi yg peliknya duit dalm rm550 ats meja kat ruang tamu dia tak perasan......tu yg bersyukur sangat.....

remyhazza said...

misz-eyza....
thanks.... insyaAllah... ade rahmat tu....

 

Template blog ilham dari alif ismail