Friday, March 15, 2013

Oz the Great and Powerfull - full of fantasy !!!!

Assalammualaikum......
Harap2 semuanya sihat2 tau!!!! salam jumaat
Kita bersua lagi...dan semestinya kali nie kita tgk movie pulak..... biarpun dah lambat remy review...tapi filem nie masih hangat dipawagam...... kalau sebelum nie remy menceritakan betapa ohsemnya filem jack and the giant slayer....tapi kali nie remy nak cerita pasal satu lagi movie yg ohsem yg baru remy tonton.....
Cukup apa yg remy boleh katakan ....this is another ohsem movie... mungkin tak sehebat jack yg penuh adventure..... tapi filem nie full of magika......cantik sangat dunia fantasy dlm filem nie........kisah bermula apabila Oscar Diggs yg dikenali dgn nama OZ seorang ahli silap mata yg mengalami zaman kemalapan.... akibat dari itu..... oz diburu sehinggalah Oz menaiki sebuah belon udara utk menyelamatkan diri...tapi malangnya Oz terperangkap didalam puting beliung sehingga tercampak kesebuah dunia lain yg dikenali dgn nama OZ jugak.....
Kehadiran OZ telah disedari oleh theodora seorang ahli sihir dari 3 bersaudara yg mula jatuh cinta padanya apabila dia yakin Oz adalah ahli sihir lelaki yg telah datang utk menyelamatkan negara OZ dari ancaman kuasa sihir jahat..... dan seterusnya menjadi raja OZ.....  Oz menggunakan kemahirannya sebagai Ahli silap mata dan cuba menyamar sebagai ahli silap mata lelaki akibat dari keseronokannya berada disitu....
Oz dibawa pulang ke istana dan bertemu pula dgn kakak theodora iaitu Evanora yg menjadi penasihat diraja....dlm perjalanan oz bertemu dgn monyet bersayap ( finley ) dan telah menyelamatkannya. dan seterusnya menjadi pembantu yg setia.... malangnya evanora juga turut jatuh cinta pada OZ walaupun pada mula beliau tidak yakin dgn OZ......... utk mendapatkan kenyakinan...oz tawarkan menjadi raja sekiranya oz berjaya membunuh dark wicth iaitu Glinda
Mulalah perjalanan Oz mencari dark caster tersebut di dark forest....dlm perjalanan..oz bertemu gadis porselin yg sebatang kara akibat telah diserang oleh tentera dark caster........ comel jer anak patung porselin tu....Akhirnya segalanya terbongkar apabila glinda yg dicari merupakan seorg ahli sihir yg baik dan Oz mula jatuh cinta padanya..Evanora sebenarnya dalang disebalik kematian ayah mereka........itu telah membuatkan theodora terlalu kecewa...
melihat segalanya yg telah dirancang tidak menjadi...evanora mula menjalankan taktik muslihat yg lain...... melihat adiknya Theodora yg dirundung kesedihan akibat cinta tak kesampaian...... evanora telah membuat jampi agar theodora berubah menjadi kejam......malah kelembutan theodora yg asal berubah sama sekali... Glinda dan Oz mula diserang oleh askar bersayap Evanora dan juga Theodora sendiri yg ingin membalas dendam akibat terlalu kecewa.....
menarikkan???......bagaimana kesudahannya..tu kenkawan kena pi tgk sendiri kat pawagam....... dan yg pastinya kenkawan akan cukup terpesona dgn keindahan dlm filem nie nanti..... memang menarik dan penuh fantasy.........

selamat menonton



51 comments:

Seneorita Baharin said...

Wahh mcm best ja citer neh..sye xtgok lg, boleh laa layan weekends ni :D nice review remy :)

Cho Zila said...

ada budak kecik ajak akak... ingat tak nak gi .. tengok reviewni terasa nak gi lak yerk... harap der masaler...

Farisha Lyssa Farish said...

farisha mmg suka gile tgk citer fantasi ni...sbb cntik! nanti nk pegi tgk la citer ni.thanks for reviewing this movie! :)

Farah Waheda Wahid said...

citer ni best... nak pegi tengok la...

Sally Yatiey said...

Macam best je! Tak tengok lagi T_T

AyueJean AJ said...

AJ suka cerita2 bergenre macam ni...
Yang fantasy2 la.......
Tapi takde masa lagi nak tengok..
Last AJ tengok genre ni ALice Wonderland....

Fakhruru said...

perghh!! kna cpt2 tgok nie.. hoho

Remy hazza said...

seneorita.....
selamat menonton.... pasti terbuai nanti.....

Remy hazza said...

cho zila... kanak2 pasti suka..... sebab kisah fairy tales....

Remy hazza said...

Farisha..... memang fantasy yg cantik...enjoy menonton nanti.....

Remy hazza said...

farah,,,....
selamat menonton.....

Remy hazza said...

kak sally.....
baru seminggu dipawagam......

Remy hazza said...

aj..... lebih kurang mcm alice cuma kali nie lebih cantik dan berwarna warni.....

Remy hazza said...

farhruru....
harus2...... jom cepat......

Etuza Ezawarna said...

wow! cantik. Ok nak tanya so remmy jawab ya. adakah cara nak buat entry macam ni kita akan dibayar oleh nuffnang? sebab biasanya dalam iklan nuff tu ada gambar2 ni ..betul ke..beri jawapan ya..

Ayie Abas said...

salam remy :)

menarik jln ceritanya..

filem2 fantasi disney memang x menghampakan..selalunya menarik. :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

insha allah nk singgah panggung hujung minggu nie.

Diana Azis said...

Beberapa minngu ni diana sibuk sampai tak sempat jejakkan kaki ke panggung..mcm best..blh masukkan dlm list harus tonton :)

suesue said...

whoaaa..dah setahun lebih tak menjejak kaki ke cinema..busy punya pasal,semua download tgok kat lappy je..sobss :'(

ok,movie ni masuk wishlist nak tgok!^^

Remy hazza said...

bro etuza...
takdelah..... pic tu semua remy google kat image jer.... remy suka kalau entry tu nampak cantik......

Remy hazza said...

ayie...
wassalm... betul tu ayie...disney jarang menghampakan..... memang terbuai bila nonton filen nie ayie....

Remy hazza said...

leeza...
selamat menonton.....enjoy the movie...

Remy hazza said...

diana....
not bad.... menghiburkan.... remy suka jalan cerita dia.....

Remy hazza said...

sue sue.....
janji tgk jugakkan... walaupun tak sepuas kat cinema.... tapi masih boleh enjoy.....

Etuza Ezawarna said...

OH YA KE! so macamana agaknya tu..dapat baucer dari Nuff..apa caranya ..ramai dapat tu termasuk kawan blog saya di keningau, katanya hari tu dapat jg BE dari nuf..share lah info..

Remy hazza said...

bro etuza....
remy tak pernah dapat...entah kenapa pun remy tak tahu..... mungkin bukan rezeki remy.... tak silap info yg remy dapat dari nuff... unique traffic dan juga traffic mesti tinggi....... sebab pengiklan yg pilih blog kita.... kalau dieorg rasa sesuai.....dieorg akan letak BE.... lagi satu ..kena rajin hantar ticket dan juga update survey form kat nuff tu......

Sukma Haron said...

alaa...Remy tak suka ler tgk citer fantasi macam nie...citer perang-perang suka ler...puas hati wooot....
E-mail akak ada dpt tak? akak dah send address...

diana said...

filem disney ye??mesti best..

LiNda said...

linda bru tgok movie ni last week. yg bestnye raja yg beriya nk tgok muvie ni, linda xnak.last2 bile da msuk wyg linda yg tgok smpai abis, dia tido...haha.cite ni memg ohsem

Remy hazza said...

sukma.... email akak yg dzuhairah dzulkifli tu kan kak..... remy dah terima....

Remy hazza said...

kak diana... memang best...seronok layan cerita camnie..... kalau dah disney...mesti happy endingkan....

Remy hazza said...

linda... he3...sama ler kita... cerita nie best....tapi camner raja leh tido nie....he3...penat kut.....

Hanif Idrus said...

Cerita yg menarik....
Memang plan sok nak tgk..

Faridzuan said...
This comment has been removed by the author.
Faridzuan said...

Wah, dah lama tak tonton filem Disney. Kalau dulu masa zaman kanak-kanak mesti wajib tengok filem di Disney Channel setiap Jumaat malam. :D

アヌム said...

visit heree :)

Remy hazza said...

bro hanif...
selamat menonton........ mesti enjoy punya....

Remy hazza said...

faridzuan....
disney punya animasi semua best2 kan... cantik2 pulak tu.....

Remy hazza said...

アヌム
thanks for coming......

onie said...

nak tengokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :D

Wirda Amir said...

dgr cerita yg dah tgk tu...kata mereka cerita ni penuh dgn pengajaran...

Mar Haini Abdul Rahim said...

suke2.. suke cerita fantasi magika cmni... out of box XD

baby comel said...

tak berapa nak minat sgt cerita fiksyen ni. nk g tengok muvie skg ni mmg xsempat la. Busy memanjang, hohoho

Mas Zull said...

assalamualaikum remy....anak mama ckp cite ni best kalau tengok kat panggung tapi mama hanya tengok kat tv dlm keadaan biasa...:)

Remy hazza said...

wirda...betul tu...... jgn tamak dan jgn busyuk hati.....tak kemana....

Remy hazza said...

cik mar...
harus tgk movie nie.....

Remy hazza said...

baby comel...
takpe...download dulu nanti..... ada masa boleh ler tgk....

Remy hazza said...

mama...
wassalm.... betul tu...kat panggung nampak cantik sangat....

Remy hazza said...

onie....
moh cepat ke pawagam....

TiranaAduka said...

lawatan di hujung minggu

TiranaAduka said...

lawatan di hujung minggu

 

Template blog ilham dari alif ismail