Tuesday, February 7, 2012

Azura dalam dua zaman berbeza.....

Azura oh azura.....
sekarang hangat org dok bercerita pasal azura nie.......
best sangat ker ?..... ke auta jer yg lebih....he3
so remy pi ler tengok ari minggu aritu.....kat alamanda.
terkejut jugak.... tgk pawagan tak penuh... separuh jer.....
mungkin warga putrajaya blk kg kut......
berbalik pada remy yg dah masuk senja nie.....
dah dua zaman remy tengok azura.... version ogy dan jamal
dan juga versi neelofa dan shahrizal nie
apa yg remy rasa......
dua tajuk yg sama tapi dua crita yg berlainan..entah ler.....
walaupun watak sama tapi pembawakan setiap watak tu berbeza sekali.......
pada remy.... azura yg lama lebih menyengat !
masih terkesan dihati setiap babak2 dan juga betapa puitis nya kata dalam filem tu.....
nak kata azura versi baru nie tak bagus...... takut pula remy nak cakap.... tapi pada remy memang remy tak puas hati..... byk sangat kelemahan dan kekurangan......
byk scene yg kurang sempurna...... byr ticket sampai rm13 hinggit plus 50 sen service tax sebab beli online , sure high expectation kan....
Remy masih terngiang2 bagaimana runtun nyer hati biler azura di halau oleh mak long nyer.....pada remy part tu paling tragis.....siap effect hujan yg turun menambahkan kan lagi mood lara azura yg dihalau keluar dari rumah.....sampai sanggup nak sembah kaki maklong nyer......
remy masih dapat ingat betapa fenomena nya azura masa tu....
hari2 dengar abg2 atau kakak2 sedara pasang kaset filem nie..... hello , dulu takde cd ngan dvd lagi..... filem dijual dlm bentuk kaset.....selepas habis kat panggung wayang....
suara tanpa wajah.....tapi tetap tak boring dengar..... siap boleh hafal lagi dialog filem tu.....
tapi dlm version baru nie...... azura tetap maintain cantik sambil kendong kotak.....takde rasa kesedihan pun.....walaupun dah kena halau dgn mak su ( dulu maklong )
maksu lakonan erma fatima nampak cam biasa jer... isu MLM yg rasanyer cam tak patut ade pun.....hello... nie kisah cinta okey.... terasa magis erma dah hilang dlm lakonan......hu hu hu.... miss erma yg dulu....

zack sebagai anak tan sri pun tak nampak sangat karektor dia.....cam budak2 kolej jer..... attitude pun takde..walaupun lakonan shah jaszle sebelum nie memang okey. baik lagi  lakonan kakak tiri dia sebagai wanda tu sebab lagi nampak realistic dan egois. watak zack tak berkembang sangat... takat jadi geng main painball apalah sangat......semua org boleh main..... lain ler jadi geng keta besar ker... motor besar ker cam zack version dulu...... siap ade group sendiri yg nampak karektor dia yg menguasai watak anak org kaya....nakal dan romantik .
azura lakonan neelofa okey ler pun nampak cam kaku sikit......mungkin first filem..... well , kena maafkan lah..... cuma sesekali remy perasan neelofa biler  berdialog cam wilma mohd..... tu perasaan remy jer la.....
tapi memang ler neelofa nie cantik bangat..... takat cantik kalau lakonan kurang berkesan susah jugak..... neelofa kena byk belajar lagi....buktikan yg lebih baik lepas nie....

watak Tan Sri putih lakonan aflin pun nampak tak best..... takde sangat karektor tu... mungkin imej boboi kuat sangat pun...... serius pun nampak cam kelakar....cuma lakonan afida as  sebagai nenak nampak cam real... org kaya dok kat oversea....steady jer...
Byk scene yg tergantung.... nak jugak tahu apa kesudahan pada video azura yg beri pil khayal olah kakak zack dan hampir diperkosa olah mat saleh mana tah ?... tenggelam camtu jer....
tertiba azura kuar rumah pastu sampai di hospital.....
zack muncul entah dari mana.....tertiba jer.....
ish..... cam byk jer kekurangan...... marah abg ajis nanti....

cuma keseluruhan remy nampak azura nie nampak cam kisah percintaan biasa2 jer..ade sikit unsur komedi....tapi ia bukan sebuah kisah cinta yg agung... cuma remy suka tgk shoot kat oversea tu.....
cantik negara org....
pada remy azura versi lama amat meruntun hati..... terasa beratnya pengorbanan , kemelut dan kepayahan.
lokonan yg mantap... watak2 berkembang kemas... walaupun sekejap..... ade sisi putih dan gelap.....yg mencorakkan sebuah kisah percintaan antara dua darjat.
best lagi tgk ombak rindu yg sarat dgn emosi yg tak beberapa nak sampai tapi masih enjoy utk ditonton.
 kalau korang nak rasa best ker tak.....azura 2012 ni,
korang pi ler n tonton sendiri.....
ingat.... anggaplah nie crita baru dan juga watak2 baru......
lupakan versi lama.....kalau tak korang mungkin rasa menyesal nanti.....he3....
apa apa pun.... teruslah sokong industri filem negara kita....
filem kita wajah kita....

bak kata abg aziz pengarah kita....
“Saya tidak mahu tonjolkan watak Azura sebagai seorang wanita yang lemah dan mudah mengalah seperti watak asal filem ini. Perwatakan dan perjalanan filem kali ini disesuaikan dengan mood semasa.
“Sebab itu saya berharap penonton menerima Azura 2012 seadanya dengan hati terbuka tanpa membandingkan ia dengan filem asalnya,” katanya kepada media.


Gud luck abg ajis......

22 comments:

Mohd Norafzal said...

saya nak tengok citer Azurahman Saripudin bulih bang?ada tak citer tu?kahkahkah

remyhazza said...

ade ade..... tgh dibuat pembikinan....
sapa pulak nama pengarah dia tu ?
depa ckp afzal sengal ! camtu ler depa ckp..... he3

diana said...

pelakon nye tak best..heheheh

LyNdA Aziz said...

hahahaha . nasib baik semalam lynda tak tengok . kalau x rugi duit jer . lagi berbaloi layan journey 2 ! super awesome . apa-apa pown kita sokong filem malaysia . kan abang remy ...

remyhazza said...

betul tu kak diana.... tak best kan.....
kekadang taruhan pelakon pun banyak membantu.....
cer letak aaron aziz....
mesti crita nampak lain.... he3

remyhazza said...

yup lynda... filem kita tetap kena sokong jugak..... tapi tak semua ler.... mana yg best ler....
longgokan filem melayu skrg telampau byk... so kena pilih yg mana sesuai ler... lagipun rege ticket dah mahal dik.....

tapi journey 2 tu... tgk 3 kali pun takpe.... best !

Nazri Razra said...

Teringat Azura versi lama time jamal jerit nama Azura! Azura!. Versi baru bley buat camtu?? Takan jd suara sama ngan originall.

remyhazza said...

betul tu abe.....
malas nak komen....
versi baru bapa zack pulak yg pi cari azura... he3

baguznet said...

kompom takmo carik versi donlod citer nie. sib baik remy dah komen dulu citer nie. ha ha haaa....

remyhazza said...

he3....baguznet

tak elok camtu.... ini cuma pandangan remy...
lain org lain selera nya.....
try ler cuba tengok.....
kan pengarahnya pun ckp... jgn bandingkan....

baguznet said...

dah terpengaruh dgn selera cerita lama la, susah nak buang. ekekekke

Fabulous Me said...

Bestnye.. Rindu plak nk tgk azura yg lame..

remyhazza said...

baguznet....
betul tu....
masih teingat2 azura yg lama....
patutnyer aziz buat jer crita baru....tak payah buat remake.... kan dah kena compare...he3

remyhazza said...

fabulous....
jom cari balik azura lame....
kekadang layan best jugak.... tak jemu....cam crita ali setan ataupun suara kekasih....

AYIE ABAS said...

ayie rasa watak azura yg asal juga seorang wanita yg cekal.

paling best babak zack lakonan jamal abdillah dgn selamba masuk ke kelas beri bunga pada azura. nampak watak egonya sbg anak org kaya.

tetiba bila remy sebut nama wilma mohd...ayie teringat pd dia walau dah lama dia bersara dari seni lakonan.

remyhazza said...

ayie....
scene yg sama terjadi jugak.... cuma zack yg baru nie nampak soft sangat waktu kasi bunga tu.... time jamal dulu ade gaya stylo....

Puteri Kasih said...

yang lama tu dah tengok ...lepas ni nak tengok yang baru pula...baru leh bezakan...hehehe

remyhazza said...

betul tu puteri....
enjoy the movie....

Aien Not Alien said...

kita dah tengok...hmmm.. apa yang abang remy komen sama macam apa yang kita perasan, sebagai penonton mesti nak yang berbaloi dengan harga tiket...


*1st time saya tidur dalam panggung...betul tak tipu.. nak keluar malas pulak kena lalu celah2 kaki orang...hihihi...zzzzz je... errr..kena saman tak komen cenggini.. :p

baguznet said...

citer azura lama ada tp format avi takde, so utk segelintir peminat kalo xde usd player x dpt nak tonton

remyhazza said...

aien.... kita luahkan apa yg kita nampak.....remy tak ckp filem nie buruk... cuma pada pandangan remy.
utk org lain mungkin depa ckp best.....
tapi tak tau ler kat mana kan ?

remyhazza said...

baguznet... thanks for info....
tertiba nak cari crita azura yg lama......he3

 

Template blog ilham dari alif ismail