Wednesday, November 14, 2012

Dari hati seorang wanita......Tun Siti Hasmah

Menyusuri liku2 perjalanan seorang wanita .....
wanita yg tak pernah kita ketahui disebalik riak wajahnya...... tersimpan satu kenangan yg bermakna.... itu wanita yg menjadi sanjungan ramai rakyat malaysia ...
Tun Siti Hasmah Ali.... mantan wanita pertama malaysia.....
Remy sempat pi tonton Tribute teater Tun Siti Hasmah ini malam sabtu yg lalu...... special treat utk birthday sendiri...he3..that my rewards....hari2 yg istimewa dgn satu perkara yg mungkin utk remy kenang satu hari nanti......cuma kali nie remy pi dgn my laling lah.....
Remy suka teater nie..... padat dgn keseronokan  , fun dance and full of emotional scene.....Syabas kepada semua yg menjayakannya...pada remy...not bad and amazing job!!!! watak lisa surihani yg begitu chicky pada zaman remaja dgn tarian comelnya dan juga nazim othman sebagai Tun Mahadhir dizaman remaja... permulaan zaman universiti utk mereka berdua......
zaman cinta monyet..... zaman nakal dan zaman remaja di zahirkan dgn jayanya..... penuh keseronokan dan penuh gelak ketawa demi mendapatkan segulung ijazah.....
babak kedua mengambil alih..... cinta yg dipupuk dibawa ke jinjang pelamin...kasih yg ditaburkan....semakin bersemi..... Tun siti mula memasuki alam perkerjaan dan menjadi doctor wanita kedua dimalaysia..... tercuit dgn aksi radhi khalid dan juga syanie dlm segmen bidan kampung tu......
babak ketiga full of emosi......sorotan babak kehidupan disingkap..... Tun meniti arus dewasa dan berkeluarga..... terlibat dgn politik dan tuntutan bakti kepada masyarakat...... cemerlang Tun Siti ditangan Eja dan juga esma danial sebagai Tun mahadhir...... terasa dekat sangat dgn penonton.....babak demi babak meruntun hati dan perasaan penonton......sarat dgn keperitan dan perasaan....sampai ada yg remy tgk mengalirkan air mata.......terutama babak Tun mahadhir kena serangan jantung dulu.....
babak terakhir....lebih terkesan , apabila kisah2 lalu diungkap kembali...perjuangan tun mahadhir dan tun siti dipentaskan.....kisah tun siti di medan perang dgn bantuan kemanusiaannya..... dan juga babak real yg terasa sangat apabila scene tun mahadhir meletakkan jawatan dalam satu persidangan umno dulu.....
semangat dan rasa pilu tu terasa dlm hati setiap yg hadir........
itu antara ganbaran yg dapat remy katakan..... teater nie kena layan.... kena susuri liku2 perjalanan Tun Siti Hasmah kerana itulah dari hati seorang wanita......
remy ucapkan tahniah pada produksi teater nie dan semua yg menjayakannya.... korang memang best!!!!! terutama utk kak Erma fatima kita......
P/s :- Remy hepi sebab depa ckp utara....... ckp org kampung remy la tu........ check suka sangat!!!!

17 comments:

Hanif Idrus said...

Belum pernah tgk teater....
Tgk ngan laling yek...
Tun Siti Hasmah the best....
Blm jumpa first lady Malaysia pengganti beliau

Aishah Jahirah said...

xpnh tgk teater lg la...tp nmpk mcm best...blm ada kesempatan nak tgk teater..

♥ Nana BamBam ♥ said...

wah abam..teringin nak tengok teater mcm tu..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yup.. leeza pun tgk juga... hiiii.... nice teater rite!!

Remy hazza said...

bro hanif....
betul... first lady malaysia yg tiada tandingan.....
try pi tgk...not bad......

Remy hazza said...

Aishah...
insyaAllah...satu hari nanti akan berpeluang...next shoe yg best...teater musical kanak2 ali baba....teater kanak2 lagi best....tgk budak2 berlakun..... comel!

Remy hazza said...

Nana.....
cuba try baru tahu betapa hebatnya istana budaya....tak sama cam pementasan sekolah......

Remy hazza said...

leeza....
yup!!!! melodrama yg dramatik...... layan sampai terasa kehati.......

TiranaAduka said...

nice bro.thanks sharing

Remy hazza said...

bro tirana
mekasih...kalau berkesempatan . boleh pi nonton teater nie.... penuh air mata..... dan pesanan utk anak bangsa...

Domu-kon said...

best nya abg remy.. teringin lak nak tgok..hehehe.. entri nie misz domu terlepas..hehehe

maszull said...

Assalamualaikum remy....bestnya mcm nak pi tengok jer...:)

Remy hazza said...

domukon....
time nie malware berluasa....skrg ada kenkawan ckp dah boleh masuk......alhamdulillah...tapi remy punya crome masih tak boleh masuk...... ada lagi ler tu....

Remy hazza said...

mama...
insyaAllah...manalah tahu kalau ada kat JB nanti...tapi mama boleh ajak anak mama tgk ali baba hujung december nanti...dtrg kl tgk kat istana budaya...best!

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

thanks sbb support teater nih... anak saya salah seorang pelakonnya.. mmg bersengkang mata semua pelakon dlm menjayakan teater nih... bila baca review positif rasa sgt berbaloi.. thanks ya..:)

cikji said...

Bestnyaaa! Smua org duk ckp best. Lbh2 lg part lisa duk menari. Klu dkt2 kompem cikji dh p tgk.

Mas Zull said...

assalamualaikum remy...best juga ada dpt tengok cite ni...;)

 

Template blog ilham dari alif ismail