Thursday, November 8, 2012

Hidangan Juara.......

Salam utk semua......
salam ketemu lagi...... salam penuh makna tau....... salam terima kasih kerana masih lagi sudi singgah disini......dan juga salam kesyukuran kerana kita masih lagi bernafas dimuka bumi nie......
Kali nie remy nak cerita pasal yummy2........ tapi bukan yg baru.... yg lama tapi remy dah siap perangat kasi panas tadi...... ini adalah permintaan dari sahabat pren together gether remy yg sorang nie......sapa lagi kalau bukan miss eyza
~~~  d O N i a  -   b E L o g  -   s e L A m b E R   -  a K u  ~~~
yg teringin sangat nak tengok yg mana satu hidangan yg menjadi juara pada battle masterchef student indonesia haritu......he3
so eyza..... here for you !....... walaupun ada dua kumpulan yg menang...tapi remy pilih satu jer..... sebabnya antara both team.....team yg ini layak dipanggil juara keseluruhan pada remy..............setiap team perlu menyiapkan 4 hidangan...... hidangan2 yg menambat hari juri haritu.....

appetizer......
gabungan antara grilled prawn butterfly marinated dan juga grill glaze pineapple..... dihidangkan bersama potato salad dan dipersembahkan dgn menarik dgn hiasan sempurna.... cuma saiz protien nie besar sikit.......
 
main course 1
Gabungan pan fried Cod Fish dgn sauce yg unik...... gabungan grape , olive , mushroom dan juga cherry tomato....nama hidangan nie remy tak hingat tapi taste hidangan nie memang superb..... malah presentation nya pun memang excellent..menarik dan mengikut standard hidangan utama.malah potato dia pun dimasak sempurna.....remy memang suka ikan cod....isi dia putih bersih aje....
main course 2
Hidangan ni ada sentuhan tradisi indonesia pada nasi nya cuma yg kurang pada hidangan nie adalah kerana portion nasinya terlalu besar.... tak sesuai sangat..... tapi ia tetap dihias menarik dgn  chicken stuffed roll dan juga salsa.... nak tahu apa yg unik..... salsa tu...sebab itu adalah strawberry salsa......cool kan.... strawberry yg sinonim dgn dessert tapi boleh dijadikan bahan dlm hidangan utama..... kreatif adik2 remy nie.....
Dessert
Dessert chocolate mouse ini mungkin sama dgn yg lain2 kumpulan...... tapi apa yg menarik..... cara yg dipersembahkan sungguh memikat selera..... bunga raffelsia yg dihasilkan dari strawberry tu comel...... gabungan warna sauce vanilla dan juga chocolate deco ....nak makan pun sayang...he3

yang nie pic group yg jadi champion tu.....so harap miss eyza  dan semua berpuas hati...... mungkin hidangan yg dihasilkan tak sebaik 5 star hotel or best restaurant in  town...but,...what do you expect from student at 17 ages????
for me....they are talented !!!!

49 comments:

cHeRyNa PiReS said...

Remy!!! Geram tgk olives tu! Ada resepi tak...sesuai sangat buat snack tu. Kalo ada boleh share...pls....pls...pls??

Kakzakie said...

Exactly... mereka sangat talented kalau kakak sah-sah tak terbuat itu semua.

Remy hazza said...

Sya....
nama hidangan tu pun remy tak hingat...inikan pulak recipe nyer.... hari tu kan remy ada sampling MH ab380 jugak...tu yg tak sempat nak tgk dgn teliti....dtg2 dh siap terhidang jer..... tapi taste dia memang tarbaik......

Remy hazza said...

kakzakie...
bukan akak jer...remy pun rasanya tak secantik dan berbakat macam dieorg nie......

DAIRI FARISHA said...

cntiknya...mmg syg nk mkn

Aishah Jahirah said...

muda lagi diaorg ni....mmg talented la..ada potensi ni...

Anisa Anuar said...

woot wooot nampak sedap laaa

Azian Elias said...

YA ALLAHHH..cantik2nya food. n look so tempting..

zila manaf said...

wahhh terliuq tau????

Remy hazza said...

dairi farisha....
betul tu..... tak tahu nak mula mkn dari bahagian mana....he3

Remy hazza said...

aishah....
harap2 gitu lah..... jgn diaorg persiakan bakat yg diberi......

Remy hazza said...

anisa.....
antara yg terbaik..... sayes remy ckp....memang enak....

Remy hazza said...

kak yan.....
setanding ngan restaurant mewah kan........ remy memula pun tak sangka hasil diaorg boleh macam nie,...

Remy hazza said...

Zila manaf.....
sama ler..... dah ler hujan kat luar tu..... lagi ler terasa....

~Beb~ said...

comel2 nye la udang kat dlm pinggan tu remy. remy, bile nak bg kami smua ni rase? lalalalalalaa

Remy hazza said...

fm....
camner nak kasi... tak boleh bwk kuar..... kalau tak mesti sampai punya.....he3...bkn jauh pun... sepang /seremban..... kentut pun dengar.....

Ayie Abas said...

nanti bila mereka dah berjaya jadi chef terkenal...tentu mereka tetap ingat pd remy...

Azza Afdzal said...

wow dessert...sdap tu...

pinkcolour82 said...

ngeeee,,,tak tahan tgk dessert coklat moise tue... ^_^

Remy hazza said...

ayie....
insyaAllah..... tapi siapalah remy depa nak ingat kan.... tukang nyibuk jer.....he3....

Remy hazza said...

azza....
comelkan strawberry tu...... cam bunga ......

Remy hazza said...

cik mala......
he3...... sedap tu...... mkn pulak ngan fruit dan vanilla sauce....

boni kacak said...

group rindy yang menang!! tahniah!! hehehe. desert tu..pergh..memang menyelerakan..

Remy hazza said...

bro boni.......
suka ler tu tgk rindy.....dah tgk waktu dia kat dinner tu ataupun hari terakhir kat airport......

Cikgu Ma said...

bila la dapat rasa makanan2 macam ni...

drzirakudo said...

saya lapaaaaaaarrrrr

Remy hazza said...

cikgu ma.....
boleh...... tapi yg nie bukan utk pesawat....... utk pertandingan adik2 nie jer.....

Remy hazza said...

drzirakudo....
jom pi dinner...jumpa di alamanda....he3

NasZ said...

saya nak masak nasi pun terkial-kial lagi ni. ini kan pula masakan seperti adik-adik ni. memang superb. tahniah adik-adik. korang memang dasat.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

maszull said...

assalamualaikum remy...memang nampak sedap jer apa yg mereka sediakan tu...:)

cikji said...

Sumpah trliur tgk strwbery. Aihh ni rs nk g cameron nih

Hanif Idrus said...

Nampak makanan semua tu menyelerakan..
Wah!! memang cantik 2 makanan tu..

Remy hazza said...

nasz....
bukan nasz aje.... remy pun rasanya tak tinggi imagine dan kreatif cam dieorg nie...... cuma.... remy reti masak nasik....he3

Remy hazza said...

mama...
wassalam..... sedap mama...sebab tu champion...ada kreativiti dan inovasi......

Remy hazza said...

cikji.....
cameron aje.....tapi kat cameron strawberry masam ler......

Remy hazza said...

bro hanif.....
agak2 nya kalau kat restaurant berapa rege sepinggan ye...cantik2 macam tu....

Cikgu Fikri said...

gmbr pun dah nmpak menyelerakan...
huhuhu..

sy ada selitkan link anda di sini..

http://cikgufiq.blogspot.com/2012/11/makan-makan-di-pak-li-kopitiam.html

محمد رازيق said...

wow. terliur aku tgk bro. haha. desert mantap. dahlah cantik.

Kancil 8349 said...

menarik dan cantik makanan tu...

Saya Disini said...

wah...menariknye...

*remy tq kotak misteri awak dh smpai kat tangn saya...hehe..saya suka...terima kasih ye...(comei kapal terbang)

Remy hazza said...

cikgu fikri....
thanks so much...... hargai sangat!...mana yg elok kita kongsikan bersama.....

Remy hazza said...

kancil...
mekasih.....berkat kepakaran adik2 indonesia nie...kagum remy tgk....

Remy hazza said...

محمد رازيق
menarik kan....... jgn kata bro...remy pun terliur sama....

Remy hazza said...

saya disini....
alhamdulillah..... dah terima ya.....itu saja yg remy mampu kasi..... cepat pulak sampainya.....next time support segmen remy lagi tau......

TiranaAduka said...

godek2 entry ni pulak.

Remy hazza said...

tirana...
he3..entry yg buat perut bergelora.....

misz_eyza said...

thanks bangat remy... tak sangka sampai siap buat entri lagi utk tunaikan permintaan eyza huhu... speechless nie...


hidangan juara tu memang terbaek la... cara penyediaan yg menarik dan dekorasi yg comey.

Remy hazza said...

eyza....
demi kenkawan....... remy tunaikan.....he3

lagi pun remy belum highlight hidangan juara tu...elok jugak entry nie dikuarkan... sesuai ngan permintaan eyza.....

Mas Zull said...

assalamualaikum remy....semuanya cantik tu sbb terpilih jadi juara...:)

 

Template blog ilham dari alif ismail