Friday, June 14, 2013

Doli bukan Seperti dulu...........

Assalamualaikum....
Kita bersua lagi sahabat semua....... jenjalan ptg sambil makan angin...... mesti best kan....... apatah lagi kalau perutnya diisi.......so jom kita pi tgk satu tempat yg sempat remy melempiaskan rindu sebab dah lama tak bertandang...hajat tu dah lama...cuma asyik tak sempat jer........
Doli...nama yg tak asing lagi buat penduduk sekitar taiping...nama yg terkenal seantero pelosok daerah tentang keenakan kuey teow goreng..... memang istimewa dan turun temurun.... remy kechil2 dulu pun kuey tiaw goreng Doli nie dah femes..... teringat dari tapak2 pasar malam sehinggalah berniaga ke restaurant yg cukup gah.....
Tapi......
Doli bukan seperti dulu......doli dalam erti kata byk yg dah berubah....... dari gerainya...... rasanya..... dan juga reganya.....restaurant skrg tampak mewah....... dengan meja marmar kukuhnya...sekukuh jenama doli itu sendiri....... cuma kalau dari segi rasa...... remy lebih suka dOli yg dulu lagi.....masih teringat2 masa dulu remy panggil kuey teow goreng nie.... kuey teow kon.....sebab bentuk bungkusannya mcm kon dan dlm ia dibungkus dengan daun dan surat khabar ( weyyy.... remy dah lupa nama daun tu )....itu cukup nostalgia.....dan yg penting rege dia murah sangat
tapi sekarang rege dia dah upgrade... sepinggan pun rm5 tapi small portion.... kalau nak mkn byk...kenalah ambil yg besar,....rm10.... tu baru kenyang mkn......he3....yg tu remy punya ler.......selain tu jugak...ada menu lain yg boleh dimkan kat sini...selain dari nasi ayam...ada jugak mee rebus dan lain2 menu....... so byk pilihan lah..........
yg nie bukan model kueh tiaw doli...tapi kazen remy yg dah dpt sambung belajar kat politeknik tanjung malim..tahniah !!!...so kalau kenkawan ke taiping...boleh lah singgah kat restaurant kuey teow goreng Doli .. pekena  menu istimewa di bandar warisan Taiping....
selamat menjamu selera.....

27 comments:

Mawardi Yunus said...

lama dh wadi tunggu remy belanja hahahaha

Amin A. R said...

betul remy...doli dah jauh berubah...dulu2 masa kedai kat bazar cina dulu memang best sangat2...rasanya daun keladi kan dia bungkus tu?

||aLeaSaRa|| said...

remy..masa kak lea mula2 kawin,hubby terus bawa taiping pekena KT Doli ni..masa tu kat mapley je(gerai)...makcik tu sendiri masak he3..ye betul tapau dalam bentuk kon tu hahaha...best betul

masa depa pindah kat restoran ni pun dah banyak kali jugak kak lea pergi.suka jugak nasi ayam, sedap.yelah kan kenapa kalau dari gerai bertukar ke restoran seakan2 hilang kesedapan.lagi suka sebenarnya makan kat mapley...

Mizz Aiza said...

wah.. nampak sedap walaupun mahal..

Remy hazza said...

mawardi....
camner nak blanja...asyik jejalan dgn abg ben aje......

Remy hazza said...

amin.... betul...byk dah berubah...daun tu rasanya bukan keladi.... tapi daun tu byk kat tepi2 lombong.....

Remy hazza said...

sis aleasara....
yg mapley tu cukup best.... baru betul2 hawkers stall..... bila dah tempat baru nie...remy pun jenjarang pi...... dah tak nampak keunikan....

Remy hazza said...

miss aiza....
rege dia sekarang dah rm10 kalau yg special..... tapi tak byk mana pun....

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Wowww.......

Remy hazza said...

Leeza....
jom mkn jom...

Cik Pensil said...

nampak kerang dah. udang. lapar pulak malam2 ni. yummmyy!

Mieza Jhaa K said...

Semuanya dh berubah skrg.. rindu kt rasa masakan dulu2..

AiSyA LiEzA said...

xpernh jejakkan lagi kaki ke situ...huhu.. cm bestt jee xD

Remy hazza said...

cik pensil....
sorry tau!!!!

Remy hazza said...

mieza...
betul tu kaka...segalanya berubah.....

Remy hazza said...

aisya....
memang best...antara tarikan yummy2 kat bandar warisan Taiping....

cik azLyzah⊙.☉ said...

best nye kalau cik dapat berbuka dengan mende ne time2 ne..huhayyyy

baby comel said...

kat area mana doli ni abg remy? macam tak pernah perasan je. dulu selalu sgt ke taiping

hana hadi said...

sebenarnya kan kedai yang lama jika diubah suai dah hilang seri dia. dan ada yang sampai hilang pelangan. kenapa ye..

3no gr33ny said...

dah macam segmen jalan2 cari makan dah sahabat..hehe

Remy hazza said...

cik azlyzah....
buat pula yg baru kuar dari kuali.... berasap2...memang best kan....

Remy hazza said...

baby comel... sekarang dia terletak kat jln tupai..... berhadapan dgn klinik kesihatan taiping yg baru tu.....dekat2 dgn bomba....

Remy hazza said...

hana.....
betul tu ...remy setuju.... sebab dari dulu doli terkenal dgn gerai pasar malam...... memang penuh...bila di upgrade..... rasa istimewa tu dah hilang.....

Remy hazza said...

3 no gr33ny....
itulah.... berderet restaurant menunggu nie...he3..... nak cerita pasal lain remy tak reti sangat.....

KY said...

sedapnya kuih teaw...memang mnyelerakan nampaknya...

Remy hazza said...

Ky... tak dinafikan..boleh tahan rasanya

Mas Zull said...

assalamualaikum remy...nampak sedap jer tu n restorennya pun menarik...;)

 

Template blog ilham dari alif ismail