Thursday, May 3, 2012

Stong heaven part 1 ........ besarnya kebesaran-Mu !

Syurga dunia...... kebesaran-Mu aku syukuri...
limpah nikmat-Mu hamba nikmati...
begitulah apa yg remy rasa biler berjaya sampai di base camp di puncak air terjun tertinggi asia tenggara di gunung stong kelantan minggu lepas.....
terasa segala kepayahan dan kepenatan mendaki berbaloi bila remy dapat merasai dan melihat keindahan ciptaan yg tak ternilai memori nya.....
segalanya bermula apabila remy and pren pecahan dari explorer club yg kiteorg tubuhkan dulu bersama sama menjaya expedisi gunung stong dan gunung ayam Klia - dabong 2012. memula terfikir jugak remy yg sedia maklum dah tak fit langsung nie... lepas atau tak nak mendaki gunung yg remy rasakan memang mencabar sangat trek laluan nya......
jom kita susuri liku2 perjalanan dan apa yg menarik sepanjang remy disana....
remy and pren bertolak dari nilai ke seremban dgn komuter....
sebab nak naik train dari seremban ke dabong pada pukul 9.40 mlm..... tapi entak kenapa , train pulak delay sampai kul 12.40 mlm.... bygkanlah 3 jam menunggu cam tak gugur2....
tension! bertambah tension jugak sebabnya salah sorg dari group kiteorg sepi tanpa berita....padahal ticket semua dah dibeli.....
pengajaran utk lain kali... ajak yg betul2 berminat jer.....he3
dlm keboringan tu... tertiba jer remy terpandang jejaka idaman melaya kat situ.... terdetik dlm hati.... benarkah itu jejaka tahap retis tu..... mungkin tidak....apa yg jejaka tu buat kat sini... imposible he3. itu firasat remy! tapi sempat jugaklah remy bermain2 mata dgn jejaka tersebut..... ushar lebih2 takut remy mkn sampah pulak nanti...he3
rupa rupanyer...... telahan remy betul... itulah tok ketua kampung geng blogger sengal !!!!!sapa lagi kalau bukan afzal
ampun tok !!! org kampung tak kenal...he3... nampak sangat jarang2 balik kampung...... tak sangka remy..... bertuah dpt berjumpa face to face dgn blogger retis nie......kalau nk compare ngan remy..... alahai.... tahap blogger bilis dlm tin jer......nak kata sardin tak boleh... sebab sardin semua dah kena masak kat atas gunung stong tu.....apa apa pun blog afzal memang antara yg terbaek pada remy..... best !
jom kita sambung balik......
remy sampai di dabong lebih kurang kul 11 pagi..... lepak pekena nasi kerabu dulu la weyy... wajib tu......!
lepas dah shopping apa yg patut baru kiteorg bergerak ke kaki gunung stong..... snap dulu pic apa yg patut baru start mendaki....
setelah penat dan semput manakala botol mineral dah sampai sebotol dipenuhi air peluh.....dan masa dah melebihi 3 jam... akhirnya remy sampai jugak ke base camp...... Syukur.... sampai jugak akhirnya.....
tapi ade jugak yg tak best.... sebab 4 org dari group kiteorg tak dapat teruskan.... kena patah balik....nak tahu kenapa, kena tunggu part 2 ler....he3...
biler dah sampai, remy ngan kwn bertiga lagi...terus pasang khemah..makn sup segera... bergambar dan acara penting...berendam dalam air gunung tu......best best best !!!!
tugas utama remy kat atas tu.....tukang masak istana tau !!! kut ada tuan puteri dan putera nak turun makan.....
menu mlm tu , masak sardin , telur dadar dan juga kangkung goreng belacan..... hambik kau... kebulur sampai licin......
tapi yg best , pakai dapur pinjam dari guide abg audy yg tomei ! sebabnyer semua dapur kiteorg bersama2 dgn kenkawan yg tak naik lagi....
lepas tu kiteorg lepak bersama abg audy..... layan sembang sambil menunggu ketibaan rakan2 yg lain.... kul 1030 mlm baru tiba... extreme tu... mendaki dlm gelap....tapi tak cukup sorang....
tapi syukur... biler semuanya dah selamat......
lepas tu apa lagi...time to sleep ler.... nasib baik takde nyamuk.....kat atas gunung stong nie.....kena tido awal sebab bsk kenkawan ada yg nak mendaki kepuncak.... kena dapatkan good rest sebab bsk perjalanan ke puncak agak mencabar dan masa yg panjang... 4 jam perjalanan... remy tak join sebab atas alasan yg memang munasabah !!! ha2.... sakit kaki panjat tadi pun tak hilang lagi......he3....
lagi satu.... bsk remy nak bgn awal dan saksikan keindahan ciptaan tuhan...... Subhanallah.....terasa kecil sangat diri ini biler memandang kekuasaan tuhan yg maha kuasa.....terasa remy masuk heaven kejab.... biler dapat tgk pemandangan matahari naik yg cantik teramat.......tak tergambar oleh kata2......nikmat seketika yg dapat remy rasakan......
lepas dah puas menatap semua tu,.... baru remy msk bfast... menu pagi tu..... jemput2 bawang dan ikan bilis dicicah lebihan sardin mlm tadi....bersama meehon goreng.
walaupun mihun tu dah terlangkup atas tanah waktu nak tos..... tapi masih boleh digunakan....he3... hampeh kau man.... terpaksa catu portion mihun. dapat ler sorang sikit....
lepas tu baru kenkawan bergerak ke puncak... remy lepak kat base camp ngan abg din dan juga abg audy jer.... misi kitaorg.... kena tunggu next entry ler..... he3..nie dah panjang sangat nie.... boring pulak nanti korang nak baca.......

 jumpa kat entry sambungan.....
wassalam....

30 comments:

Fabulous Me said...

subhanallah.. ctk nye remy. awan2!

remyhazza said...

FM....
betul.... remy pun terkedu biler dpt tengok.... memang cantik......

Kancil 8349 said...

Subhanallah...besarnya ciptaan - Nya...dengan lagu kamu nie...buat rasa kagum...

misz_eyza said...

jelesnya dgn remy...dpt tgk pemandangan cantik tue...cepat2 remy sambung next entry hihi...pastikan ada pic pemandangan yg ohsem

remyhazza said...

kancil.....
remy teramat kagum dgn pemandangan kat atas tu.....
besarnya Kuasa Allah.....

remyhazza said...

misz-eyza....
nest entry crita pasal air terjun pulak..... he3

LidiaSuraya said...

Ya Allah canteknya alam ciptaan Allah... Haihhhh memang indah!

remyhazza said...

lidia....
tak tergambar dgn kata2.....
so sweet!

LiNda said...

remy, cantiknye gmbar atas gunung tu, dah la nmpak awan.bestnyer..

remyhazza said...

linda....
best kan.....
pemandangan yg menabjubkan.....

QA's ~ mamapapa said...

seronoknya dapt mendaki hingga ke puncak :) tahniah :)

remyhazza said...

QA's...
sampai kat base camp jer..... puncak air terjun.... puncak gunung tak sampai lagi....kena daki lagi 4 jam.....

Aien Alien said...

subhanallah...indahnya pemandangan, kalau dapat tengok betul2 lagi terasa keindahannya...



untung ler abang remy dapat jumpa tok ketuat apjal...bakal pengantin baru tu..hehe

diana said...

akak tak minat aktiviti2 mendaki ke,masuk hutan ke...tak suka..tak suka serangga,rimas ..nak kencing la nak berak la susah..
heheh

remyhazza said...

aien.....
betul tu aien....
kalau dapat rasa sendiri.... memang terasa nikmatnya....

tok ketua tu pun satu..... dia ushar2 jer.... bkn nak tegur pun.....

remyhazza said...

kak diana....
sama ler.... tapi kalau sekali sekala.....ok jugak....
lari dari kesibukan kota..... aman rasanya...

remyhazza said...
This comment has been removed by the author.
maszull said...

assalamualaikum remy....wah seronoknya ada xtvt mcm ni selamat bergembira bersama2 kawan2....:)

pinkcolour82 said...

a.ah,pemandangan sangat cantik.geng2 En.RemyHazza pong eppy go lucky je.suka tengok pic

remyhazza said...

mama...
wassalam.....
sekali sekala mama......
best jugak bila buat benda yg lain dari rutin harian......

remyhazza said...

pink.....
nie semua geng2 lama.... antara cabaran kiteorg pernah buat... gua tempurung 2 kali... water raffling...explorer sungai klah dan akan dtg... teringin nak pi kinabalu.....

Eera Shera said...

gmbr awan tu serius cantik! rasa nk baring je atas awan tu huhu

remyhazza said...

eera....
remy pun teringin jugak..... cam nk berlari2.... tapi rasa cam nk hidup lama lagi....

EmpayarUtama said...

Hehe dua tiga menjak ni nama afzal makin popular lepas masuk kontest nak kawen tu :)

remyhazza said...

empayar...
blogger tahap retis.... mesti popular.... untung afzal....

baby comel said...

perrg, bestnye dpt naik puncak!!! Subhanallah cantik sungguh pemandangan dia.. Nak panjat jugak nanti

Remy hazza said...

baby comel....
memang indah kat ats nie....... tak tergambar dgn kata kata......

Hnahdy said...

laa air terjun gunung stong tu puncak tertinggi asia tenggara ek.. rugi xpi ritu..

Remy hazza said...

hnahdy...
antara air terjun yg tertinggi di asia tenggara tak silap remy...... memang tinggi...... 3 jam jugak nak sampai kat puncak air terjun tu.....

ELeEa said...

bestnyaaaa...
salam singgab di sini...following you... =)

 

Template blog ilham dari alif ismail