Thursday, May 3, 2012

Stong Heaven part 2...... Biar sampai kecut !!!!

Salam ketemu lagi.......
Jom kita sambung entry Stong heaven tu,........
sebagai tukang masak istana..... remy nie takde lah nak dok kat dapur aje..... he3.... kena ler jugak menikmati keindahan panorama kat atas gunung stong nie......
kalau kenkawan lain sibuk pi mendaki ke puncak... remy pun nak tawan puncak jugak... tapi puncak air terjunlah.....lepas semua beredar... remy ngan abg din kemas ler apa yg patut pada hari pertama tu..... lepas tu masa utk berendam lah...... dari kul 9 sampai kul 2 ptg..... gilo aper..... lama sangat...sampai kecut ! he3.... best kat sungai nie.... sebenarnya kat atas gunung nie takde lah remy berdua jer....
sebenarnya dlm sesi pendakian nie ade 3 group semua nya... group remy ada lapan org... group remaja dari Lcct ade 7 org dan ade group otai pendakian nie dlm 12 org termasuk 2 kanak2... anak akak tu jugak..... so semua nya ade 26 org...tapi masing2 lepak kat kawsn masing2 ler....
besar jugak tapak kem Baha nie..... cam remaja 7 org tu... depa ambik kem site sebelah sungai..... geng otai kat tepi air terjun dan remy kat area pemandangan yg cantik tu.... cuma bile time mandi..... semua ade... yg naik puncak pun cuma 7 org jer.... lima dari group remy , dan 2 dari group otai.....
yg lain... jom kita bersantai......he3
remy ngan group otai2 nie mandi air terjun bersama2.... tu yg terbit idea kite org nak susur air terjun sampai keatas dimana tempat pertemuan air sungai dari gunung ayam dan juga gunung stong....  ada ler dlm 40 minit perjalanan merentas denai , panjat memanjat , lompat melompat dan juga meredah air terjun utk ke atas tu..... masa tu lah kiteorg jumpa pelbagai air terjun dan juga kolam2 unik........ best sangat... salah satu kolam puteri..... terletak dibawah air terjun..... akibat dari hakisan air, terbentuk satu lubang yg cukup dalam.....dan muat2 dgn saiz badan kita...... kiteorg bergilir2 masuk dlm lubang tu.......try tgk pic...he3..
kuasa tuhan kan.....
biler dah sampai ke area paling atas tu..... remy rasa cam sweet sangat... cantik biler kite tgk byk air terjun kat depan mata.......sempat jugaklah kiteorg semua berendam kat situ......
balik dari manti terus rasa lapar.... dah kul 2 ptg kan..... apa lagi... cooking time.... ingat nak mkn magee jer.... darurat...tapi biler melihat abg audy tak mkn lagi.... tak cukup dgn magee 2 bungkus.... terus tukar plan.... masak nasik.......easy dan express.... remy masak nasi, sambal ikan bilis berkentang , goreng ikan masin dan jugak sambal tempoyak.......
buat byk2 sambal tempoyak tu...terus leh simpan utk dinner....
tak sangka pulak seperiuk nasik boleh habis bertiga......he3
dlm kul 5 ptg baru kenkawan turun dari puncak..... wekkkk !!! depa kebulur... time to cooking lagi lah...... utk mkn malam.... sebelum tu kasi depa mkn magee yg 2 bungkus tu..... he3....
menu mlm kena masak byk ler....ramai.....lebih kurang utk 10 org....
menu tetap special..... gelak abg audy ngan pok gat yg bwk kiteorg kat atas tu..... first time depa mkn best2 atas gunung..... selalu mkn nasi goreng ngan magee jer..... menu malam.... remy masak kari ikan masin berkentang, sambal sardin , ikan sepat masin , kailan ikan masin dan juga sambal tempoyak tadi... buat pulak depa pi kutip buah kertas kat atas gunung tu... apa lagi.... menambah selera ler......
isk!!! crita pasal mkn pulak...... tido jommm.... dah mlm ....he3
bsk pagi biler dah menikmati panorama kat atas batu tu..... remy masakkan nasi goreng utk semua.....sebelum sesi mandi manda diteruskan dan sekali lagi kiteorg naik ke air terjun bertemu tu....crita kat 5 org kenkawan tadi... terus nak pi jugak..... terus kitaorg cancel nk pi gua exploring.... maybe next time.....
dah puas mandi , dlm kul 3.30 ptg...we all start turun dari gunung..... sampai pun dah ptg...bersihkan diri, terus pi pasar malam kelantan...... best!!! byk benda baru yg remy jumpa.... cam hello kitty kena bakar tu.....
kat bwh tu, abg taip menunggu kiteorg.... nazar dia nak botakkan kepala diteruskan walaupun tak berkesempatan naik ke gunung stong.... takde rezeki....
lupa pulak.... abg taip nie tak dapat naik sebab dah sesak nafas sewaktu mendaki hari tu...tu yg separuh tak naik bersama.. teruk jugak serangan jantung abg taip sampai kena usung oleh 8 orang pegawai penyelamat..... dibawa terus ke klinik kesihatan terhampir utk mendapatkan oksigen dan rawatan..... risau dan cemas jugak kiteorg hari tu, takut apa2 yg tak elok berlaku......tapi alhamdulillah..... Syukur Abg taip masih selamat....amin....
Lepas membeli belah kat pasar mlm... sesi mkn beramai2... remy tetap pekena nasi kerabu... memang best la kat sini... tak leh lawan kat rumah remy walaupun tetap org kelantan yg jual.... kena pulak ngan ayam bakar... pergh!!! cam nak mkn 2 bungkus jer.... dah ler rege murah2.....
kiteorg bertolak balik kul 9;30 mlm... direct train from dabong to seremban.... nasib baik remy tak keje hari selasa haritu......  dpt ler berehat kat rumah......kalau keje pun tak sempat.... sebab train sampai kul 9 lebih.... nak blk rumah lagi.... kul 10 lebih baru sampai... dh sampai apalagi.... sambung tido ler..... penat berpanjangan... ingat dlm keretapi dpt tido ke?.... hu hu hu.... ade tilam pun tak guna.... bergoyang2.....he3
at last.... enjoy the pic.....kalau sapa2 sukakan xtvt yg kira mencabar nie..... jom pi ke gunong stong......
ohsemm giler tempat dia.....

24 comments:

Ayie Abas said...

sangat interesting..remy.

air terjun nya pun indah tentu sejuk kan airnya?

puncak gunung stong ni berbentuk sebuah batu besar kan?

Aien Alien said...

setiap ayat abang remy buat saya hanyut dalam suasana gunung stong...teringat kenangan saya daki gunung nuang, biarpun tak mencabar sangat tapi masih berbaloi pengalamanannya :D

Kancil 8349 said...

wah..bestnya tengok remy...jeles plak Kancil..hehehe

remyhazza said...

ayie....
memang sejuk air nya..... terasa walaupun dah tghari......air gunung katakan.....

puncak gunung stong nie memang ade seketul batu......
tu agaknya dinamakan camtu...stone jadi stong dialek kelantan....

remyhazza said...

aien.....
pernah naik gunung nuang ye.... mesti best kan......
lepas nie leh ler try pi gunung stong pulak.....

remyhazza said...

kancil......
kancil lebih bertuah... sebab dekat dgn gunung kinabalu..... nanti kancil sampai sana jgn lupa post kan pic kat entry tau....

Eera Shera said...

amboi kalo dah tukang msk istana tu, dkt gunung pn nk msk jugak kn hehehe..alo broga hill yg dkt tu pn x tertawan lg huhu

LiNda said...

bestnyer remy, mesti sejuk je mandi kan. Nanti kalo gi lagi nak join la...:)

remyhazza said...

eera.....
he3... berangan nak jadi tukang masak istana......
takdela.... dlm semua tu , remy jer yg boleh sikit memasak ikut bahan yg betul.... klau yg lain pandai jugak...tapi hentam kromo jer.....

remyhazza said...

linda.....
tu yg taknak kuar dri sungai.... biar kecut... sekali sekala dpt berendam...memang best !!!!
kalau ade next trip, nanti remy leh roger....

Cikgu Ma said...

waaaa...waterfall...best!!

Katak Bulat said...

teringin nak wat aktivit daki gunung...just x berkesempatan n kaki2 yg layan jek...

c'axoera ヅ said...

suka suka sgt :)

remyhazza said...

cikgu ma....
kalau dapat berendam lagi best !

ieda said...

cantik permandangan dari atas nie .. kalau pengemar photo memang suke , seronok suasana macam nie , makan2 dan mandi manda air terjun .. tu paling x tahan ;)

remyhazza said...

katak bulat...
mungkin satu hari nanti... kita tak tahu kan....

remyhazza said...

c'axoera.....

kalau dpt berendam...lagi best kan....

remyhazza said...

ieda....
apa lagi yg boleh dibuat..... mkn , mandi , tido, ambik gambar..... tapi semuanya best !!!!

pinkcolour82 said...

AIR TERJUN..............
lama tak g air terjun...

remyhazza said...

pink.....
jom pi mandi ramai 2..... baru meriah....

EmpayarUtama said...

Part air terjun tu suka le... :)

remyhazza said...

empayar....
part mandi memang best... part yg memanjat tu jer yg tak best.....he3

misz_eyza said...

ramainya jugak rombongan cik kiah remy nie hihi..sekali sekala buat xtvt camnie leh release tension..

remyhazza said...

misz-eyza...
betul eyza... remy kt atas sana , seminit pun tak ingat pasal keje..... nak mandi dan mkn jer....he3

 

Template blog ilham dari alif ismail