Saturday, May 19, 2012

Seni hiasan.......Ohsemmm wedding cake !!!!!

Salam utk semua.......
selamat berhujung minggu......... remy cam biasa ...sabtu tetap menghadap pc kat opis........ sambil2 selitkan entry terbaru.......he3

kali nie remy nak share beberapa pic wedding cakes yg remy rasakan begitu sweet , simple tapi glamorous !
kekadang org kata less is more..... simple but fabolous....
tak perlu yg over sangat...... takut pulak biler org tgk cakes tu nanti........


Seni hiasan cakes juga perlukan kemahiran tersendiri...... ingat senang nak buat sesuatu yg begitu cantik dan indah.......lebih2 lagi kalau mengikut tema yg telah ditetapkan oleh pasangan mempelai.....apa apa pun , janji ada budget....semuanya jadi....
Gambar2 kek kat sini adalah koleksi salah seorg chef remy...koleksi yg dia dapatkan sewaktu bekerja di Jeddah dulu...... masa dia tunjukkan kat remy , remy rasa cam cute sangat... tak salah share benda yg cantik kat sini kan.... sebabnya remy really appreciate apa saja seni yg dihasilkan.....
sebab masa remy student dulu..... nak buat sugar work  memang leceh..... perlukan ketelician dan tumpuan yg mendalam.... kalau nak dapatkan hasil yg orang panggil fine ! maksudnya, kehalusan.... yg tu susah nak dapatkan....
pernah tak kenkawan pergi kemana2 pertandingan hiasan kek , sugar work , choc work atau pun fruit carving.... kalau pada mata kita nampak dah cantik dah... tapi kalau judge tu.... dia tgk kehalusan...... lagi halus pembuatannya... lagi markah tinggi..... dan itu sememangnya perlukan kepakaran.....bukan senang nak dapatkan gold award tu.....
Pada remy, kek2 kat dlm pic nie simple... tapi ohsemm.... remy suka sangat kek yg mula2 tu..... nampak layah yg halus atas kek....tak berapa crouded sangat ngan bunga dan lain dari kebiasaan.......
Tapi ingat . kek wedding juga melalui evolusi tersendiri...... sekarang dah tak nampak cam kek pun ada jugak....... dah mcm2 bentuk......lebih2 lagi kalau korang tu retis..... mak ai.... ramai yg nak sponsor....tapi korang jgn tak tahu....... kek tu semua dummies jer...... walaupun setinggi siling pun...... tetap tak boleh makn......
semuanya sugar work jer..... kalau ada kek pun... cuma kat area nk potong jer...... sebagai syarat.....

si enjoy the pic.......
rasa2 nya mana kek pilihan hati korang ??????

34 comments:

Eera Shera said...

sy suka yg first..nmpk elegan

tgk dpn2 x penah tgk kt tb je.. mmg cantik dah dorg buat tp kalah..punye la sy mrhkn juri tu. rupanye die tgk kehalusan ye haha :D

remyhazza said...

Eera...
betul tu...
bile kita tgk gambar kita tak nampak..... tapi biler kita tgk dekat2 baru nampak.....
halus atau kasar.....
finishing tu yg penting...kalau nampak smooth jer....tu yg lebih baik.....
lagi satu...kalau boleh taknak ada bubble.... tu yg potong markah tu....

Fabulous Me said...

Semua ctk2.. Sgt ctk. Tapi harga ponnnnn... ZASSS!

remyhazza said...

FM....
ade duit semua jadi......

Sally Yatiey said...

Semua cantik2. Tapi paling suka cake yang first2 tu.. hee. :D

Cik Puan Muda Umi said...

tetiba rasa teringin nak kawen..kehkehkeh...cantik2 kek ni semua..;)

sis92 said...

ahhhh nak yg polka dot tu

LiNda said...

linda suke yg kedua last tu...cntik...linda selalu tgok rncangan cake boss, lg ohsemm cake2 dia wat

misz_eyza said...

eyza berkenan tang kek yg pertama tue...sekali imbas nampak macam gaun pengantin bersama veil dia hihi...

sungguh ohsem pereka kek nie...kreatif dan berseni.

teha said...

2nd last paling cantik ! hehehe :)

remyhazza said...

sally...
same taste with remy.....
simple tapi unik.....

remyhazza said...

cik puan muda umi.....
dah boleh berangan dah nak kek mcm mana utk special day nanti.... ambil idea cepat...he3

remyhazza said...

sis92....
yes..... polka dot tu nampak sweet sangat......comel!

remyhazza said...

Linda....
yg nie pic lama..... mungkin agak ketinggalan sikit...tapi yg lama lagi kita syg kan.....he3

remyhazza said...

misz-eyza....
pic pertama pilihan ramai.....
remy pun suka yg tu......
kiranya nampak veil pengantin ngan kek tu matching.....

remyhazza said...

teha...
nie mesti suka bunga bungaan nie......
kombinasi warna yg light and super cool !

Aien Alien said...

suka yang 1st!! nampak lembut walaupun agak keras juga sebenarnya kan...kek gini mahal sikit nak tempah.

Zarul Umbrella said...

wah cantik2 nih...

pinkcolour82 said...

memang ohsemmmmmm...EN.REMYHAZZA
tapi sayang nak makan plop..hahahahah

3no gr33ny said...

mana nk tempah kek2 mcm ni??? huhuk

remyhazza said...

aien... betul tu.....
special make.....

remyhazza said...

abg zarul.....
mesti ler... utk hari2 istimewa....

remyhazza said...

3no gr33ny...
byk kek buat tempahan mcm nie..... tapi rege mahal ler....
kena kuar budget sikit....

remyhazza said...

pink....
kalau syg kena mkn sikit sikit....... he3

diana said...

betul la..
akak pun tak boleh nak telan kek2 sekarang ni...
gula je...
dah la akak ni kurang suka manis2 gula ni..
sebab tu kalau untuk kanak2 lebih suka kek2 macam dulu.cuma hiasan nya je yang nampak moden sikit..

remyhazza said...

kak diana...
betul tu.....
kek dulu2 lagi ohsemm....

Masha Meisters said...

sume shantek2...tuk wedding suke yang simple ^_^

remyhazza said...

masha....
simple but nice........
janji ikut tema majlis dan kaler wedding.....

NasZ said...

remy, saya tag awak dalam segmen ni.

http://www.mohdnaser.com/2012/05/segmen-saya-blogger-awesome-cool.html

Kancil 8349 said...

suka gambar yang pertama tu

remyhazza said...

nasz.....
thanks....
insyaAllah.... akan diusahakan.....

remyhazza said...

kancil....
sesungguhnya pic pertama pilihan ramai.......
remy pun sama.....

My Life's Journey said...

va va va ..semuanya cantik!!! umi tak dapat nak pilih yang mana satu ..rupa cantik .. pasti memaikat sesiapa saja yang memandangnya ..yeayyyyyyyyy

remyhazza said...

umie.....
betul tu.... nantikan part 2 ohsemm wedding kek nie..... ade lagi.....he3

 

Template blog ilham dari alif ismail