Sunday, September 23, 2012

Untuk 3 hari ...... antara pengorbanan dan kesetiaan....

Mereka berjanji sehidup semati ..mereka berjanji kahwin hanya.... untuk tiga hari..!!!!. kisah adaptasi dari novel untuk 3 hari  dari novelis tersohor Ahadiat Alkashah dan diarahkan oleh Adlin Shauki. itu adalah tagline poster filem yg remy tonton semalam.....




isk !!! susah remy nak tgk filem melayu kat pawagam... bukan tak nak support , tapi kekadang byk yg menghampakan..... last movie remy tgk pun , movie ombak rindu.....
tapi kali nie remy tgk jugak demi Untuk 3 hari.... sebab remy suka karya Ahadiat Alkashah nie... kira2 zaman remaja dulu...memang antara novel feberet remy



apa yg menarik??? filem yg bergenre romanti komedi nie menghiburkan remy walaupun tak sehebat ombak rindu yg lebih tacing sebab kisah sedih kan..... tapi alunan babak ke babak dlm filem nie turut membuai rasa dalam hati remy......terasa konflik yg melanda setiap watak dlm movie nie..... sedih , happy , kelakar dan perasaan penyesalan diadun sebati bagi menjadikan sebuah naskah hebat utk ditonton....
antara kesetiaan dan percintaan , ada pengorbanan yg perlu kita lakukan.tapi sanggupkah kita berkorban andai itu sudah suratan dan orang yg menerimanya redha segala ketentuan????
itu lah yg dipaparkan dlm movie nie... kisah percintaan luar biasa antara 'ujie' lakonan vanida dan juga 'afin' lakonan rashidi..... mereka cuba mempermainkan jodoh yg telah ditetapkan buat mereka.....

Mereka telah berjanji utk kahwin 3 hari sahaja bersama pasangan masing2 kerana memenuhi tuntutan keluarga masing2. perjanjian dibuat dan masing memainkan peranan masing2......pelbagai aksi lucu dpt ditonton kerana masing2 cuba mempertahankan kesucian masing2.....dan cuba menolak fitrah semulajadi perkahwinan.
filem ini berkisar selama 3 hari sahaja...... kebanyakkan adengan adalah flash back untuk menunjukkan kisah silam antara ujie dan afin...... sejarah lama yg menjadi taruhan utk kebahagiaan akan datang....sejarah lama yg membuatkan mereka kuat pada cinta mereka.....sebagaimana afin yg setia pada balqis pada zaman remajanya dan juga ujian cinta ujie bersama helmi.  juga kisah pertemuan ujie dan afin sewaktu zaman universiti....
hari pertama dan kedua berjaya mereka lalui ,tetapi pada hari ketiga..... segalanya berubah...... masing2 cuba meluahkan apa yg terpendam dalam hati masing2..... afin dengan terburu buru...... melafazkan talak3 pada isterinya lakonan ayu raudhah yg cukup setia dan sanggup berkorban , manakala ujie terperangkap antara cintanya pada afin dan simpati kepada suaminya lakonan afdlin......
keihklasan suaminya yg sudi menerimanya amat meruntun jiwa ujie dan akhirnya dia sedar.... afin dan dia telah mempermainkan jodoh yg telah ditetapkan untuk  mereka......
promo kat alamanda..... comel pelamin nie....
Adakah Afin berjaya mendapatkan kesetiaan ujie utk kembali bersama cintanya atau simpati ujie kekal setia dengan perkahwinannya... itu korang kena pi tengok sendiri kat pawagam...... sayes remy ckp...tak rugi pi tgk.....menghiburkan.....
apa yg terjadi seterusnya, segalanya terjawab di penghujung cerita... cuma sedikit persoalan diakhir cerita.... apa yg akan terjadi seterusnya......dimana balqis dan apa kesudahan nasib mereka semua......?????
selamat menonton....

28 comments:

~Beb~ said...

trase nak tgk jgk.. tp rse nye kat astro 1st je. kt cinema sian encik suami..

Everything's Everythings said...

Selalunya kalau ad afdlin shauki mmg kelakar.. tpi xtaw plak ad filem cinta yg kelakar mcm ni ;D
nk try tgk lah nnti

Remy hazza said...

fm....
he3... bawak jer..... pastu kasi bantai sebijik....he3

Remy hazza said...

everything2.....
memang afdlin dlm crita nie kelakar...... tapi ada ketegasannya... apatah lagi soal jodoh pertemuan.....

boni kacak said...

wah.. kalau ada kelakar sikit tu yang best tu.tak la terlalu emosi sangat.. kang kalau emosi terusik, mulalah rasa nak menangis.hahahaha

Ayie Abas said...

alahai kawin utk 3 hari jer...knpa singkat benor? menarik jln citer ni...dulu ayie suka jugak baca novel2 ahadiat ni.... :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Yup.. Mmg crita ni bagus. Leeza setuju.

Remy hazza said...

bro boni....
he3....betul tu....drama dan humor digabung sekali....
next time kena bwk tissue sekali.....

Remy hazza said...

ayie.....
pertama hari nikah..
kedua hari persandingan..
dan ketiga hari perpisahan.....
konflik 3 hari jer dlm muvie ni.....
segalanya berubah....

Remy hazza said...

leeza....
byk yg boleh kita ambil utk panduan....
cinta bukan permainan....
jodoh juga bukan utk dipersendakan......

hazwan hairy said...

dah jd kontroversi dah...hehe

依之汉 said...

Nampaknya bukan saya seorang sahaja merasakan kebanyakan filem melayu cliche (tonton drama di siaran RTM dan media prima pun sudah dapat agak).

Filem ini adaptasi dari novel yea. Mungkin kalau ada duit lebih boleh saya tonton juga.

misz_eyza said...

eyza suka gak dgn karya ahadiat nie.. paling femes dulu masa zaman sekolah novel legenda budak setan lah...hihi...


semuanya hanya dalam tiga hari? wah menarik jugak jalan cerita dia sebab dalam masa 3 hari nak akhiri perkahwinan.. tapi kena carik novel dulu nie baru boleh feel tonton citer ni hihi..

Remy hazza said...

hairy....
ye ker???pasal apa tu... menara ngan bukit ker ??

Remy hazza said...

依之汉
betul....klise sangat.... too much lambakan filem baru membuatkan kita pilih yg terbaik jer.....
sometimes ada crita yg lebih kurang sam jer drama kat tv jer....

Remy hazza said...

eyza....
betul tu... antara novelis dan karya feberet remy lagenda budak setan tu.....
cuma kali nie "untuk 3 Hari" ada unsur2 komedi .... nak feel lebih elok jugak baca novel dia semula... kekadang dlm novel ngan movie byk yg yg berbeza.... cuma naratif cerita jer yg sama....

shidaR said...

wahhh..mggamit2 shida nk tgk hehee ^_^

Remy hazza said...

shida...
pergi jgn tak pergi.... tapi pagi nie dah kontroversi....
isu lafaz talak dlm filem tu....

Aishah Jahirah said...

kadang2 rasa mcm baca novel lagi best dr cerita novel tu difilemkan atau didramakan...apapun ttp layan kalau kuar kat TV tu.hehee.
ahadiat akashah...lagenda budak setan tu la novel pertama yg tebal gila saya pernah baca dulu....hihii

Hanif Idrus said...

Baca entri ini macam best ajer...
last filem melayu aku tgk ialah SAM...
Tengah berfikir nak tengok tak..emmmm

Remy hazza said...

aishah...
novel feel baca lain.... kita khusyuk dan kita imagine....
sebab tu terasa dekat dgn hati kita.....
lepas tu setiap cerita terperinci....kalau movie kita tgk lakonan......kalau menjadi...insyaAllah...terasa dihati....

Remy hazza said...

Bro Hanif....
menghiburkan...... layan konflik afin dan ujie yg bermain dgn jodoh dan ketentuan.....

Empayar Utama said...

Macam best juga ceritanya. Tapi kat luar macam kecoh sikit sebab mereka memang suami isteri dan ada lafaz cerati tu... errr...

Remy hazza said...

Empayar....
yg tu remy susah nak komen... kena rujuk pakar ugama.... tapi dlm filem tu...rashidi lafaz cerai pada ayu raudhah.... bukan nya vanida.....

3no gr33ny said...

teringin pula hamba nak tengok cerita melayu..tapi masa sangat tak terlapang

Remy hazza said...

3 no gr33ny...
kalau ada masa... boleh ajer....sekali sekala...
remy pun memilih jugak...tgk mana yg menarik..... kalau nak tgk semua....download aje.....

miz ruha said...

oo.. dari novel ahadiat akashah ye...
tak baca pun novel tu...
nak tengoklah movie ni nanti...

Remy hazza said...

mis ruha....
Not bad crita nie.... byk yg terjadi......

 

Template blog ilham dari alif ismail