Thursday, August 23, 2012

Raya dan kenangan part 1

Salam syawal semua.....
kita bertemu lagi...... lama rasanya remy tak berblogwalking dan berentry...... melonjak2 rasa nak hapdek entry2 terbaru.....kepada yg masih beraya tu.... enjoy the raya okey....
remy dah masuk keje....sepatutnya semalam...tapi atas sebab2 tertentu...hari nie baru masuk keje...... nak tahu kenapa...nanti remy crita ler......

so kenangan raya masing2 camner..... meriah atau tidak..... hanya kita yg memenentukannya..... kalau kita enjoy maka enjoylah raya kita tahun nie..... tapi kalau rasa cam takde mood nak beraya..... memang kelaut lah semangat raya tu..... he3

kali nie remy nak crita pasal nak balik raya..... kenangan tu..... remy pulang beraya pada malam hari jumaat...lepas opis jer.... terus bergegas ke erl station sebab nak keje bas kat puduraya.... remy naik public transport sebab malas nak harung kesesakan.... bag baju dan bekalan kuih muih hari raya remy dah sent sehari sebelum.... sebab adik remy yg keje kat kuantan dtg ambik bersama tv lama remy utk hadiah raya kat kg.....( ciss...kasi tv secong hand pulak... he3 ) so remy melenggang kangkung ler ke pudu sentral.....

hajat nak berbuka kat KFC jer...tapi full house.... choice yg ada , kat kedai mamak ler.... selamber jer tumpang meja satu pakchik tu dgn muka kasihan.....he3....menu cuma nasi goreng ayam ngan ice lemon tea jer... so sebab kebulur lagi...remy tapau kepok ngan kebab pita kat pudu sentral tu...buat bekalan atas bas.....bas kan kul 8:30 mlm....
bas pum bergerak ler dgn megahnya..... siap hapdek kat fb lagi status traffic terkini dgn jayanya...... jeng3.... tertiba jer lepas hentian tapah.... bas remy berhenti ngan tiba2 tgh jalan...... kecoh kejab.... tertiba tak bergerak kat tgh2 jln padahal traffic tak sesak sangat.... rupa rupanyer gear bas dah tak boleh masuk..... huhuhu...

driver bas yg panik pun telefon bagi ler sana sini...sambil2 hon2 kedengaran dari kereta kat belakang..... kalau korang ada yg ke utara mlm jumaat haritu kalau jem kat area tapah tu..... bas remy ler puncanya.....kita org sampai dua kali turun bas sambil bersantai kat tgh2 haighway... nak seberang jln dah tak boleh..... lepak kat tgh jln ler jawab nyer....

pastu bantuan pun sampai.... firstime tgh bas kena tolak ngan towtruck sambik kiteorg duduk kat dalam..... bukan tarik tau...tapi tolak dari belakang......ingat kapal terbang ker yg kena tolak sebab takde gear reverse , rupanya bas pun sama gak.......
bila dah dibawa ke tepi..... baru traffic lancar balik.....kemudian demi utk tidak menggalakkan kesesakan..... bas kiteorg ditowing sehingga ke tol gopeng..... mau terhenjut2 nak sampai... dah rasa macam naik tongkang pun ada....... bila dah sampai kat gopeng, tunggu bas backup pulak sampai....pastu baru lah perjalanan diteruskan..... nampak cam ok jer...padahal kenkawan dok perli remy bila baca kat FB status.....apa nak buat dugaan pulang beraya......hasilnya nya.... remy delay sampai kat kampung..... huwaa.... kul 3 pagi baru sampai.... padahal sepatutnya nya kul 12 dh leh goyang kaki kat kampung....

apapapun.... janji selamat sampai kat kampung...... cepat atau lambat, pastikan semuanya selamat !...

next entry pasal last day iftar... menu istimewa menanti korang semua...... tunggu.....

semua pic sumber pakchik google tau !!!! tapi bas yg remy naik memang yg camnie..... he3

22 comments:

eza miza said...

pengalaman raya yang menarik.. Hehe

Remy hazza said...

eza....
tu dugaan balik raya... balik sini ada lagi...he3..... tunggu next entry....

maszull said...

assalamualaikum remy...kesian nyer dugaan nak balik ke kg kan tapi last2 sampai juga...:)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

raya leeza biasa2 jer.. 2 hari jew raya yg penuh. raya ketiga dah dengan bantal.

babycomel said...

atleast ada gk pengalaman nk cerita kat anak cucu nti ;) pengalaman balik raya hehehe..

Remy hazza said...

mama..
wassalam....
tu ler mama...selama hari nie ok jer.....tertiba jer kali nie leh terkena....

Remy hazza said...

leeza.....
kalau remy seminggu pun tak cukup...byk sangat sedara mara......
bayangkan kalau kedua2 keluarga mak ngan abah dekat2 jer... belah mak 10 , belah ayah pun 10...tu belum rumah jiran, kenkawan, sepupu dan sepapat...he3

Remy hazza said...

baby comel.....
betul tu...... kenkawan lagi ler...bantai gelak.....
siap perli lagi..ada keta tinggal2kan...... he3

Cikgu Ma said...

kt mana kampung remy?

Remy hazza said...

cikguma...
kampung remy kat taiping jer......
dah sampai ker ?

blog-tips-kurus said...

inilah ancaman kenderaan awam..

tapi banyak juga kereta tersadai di karak hari tu..

Remy hazza said...

blog tip kurus....
betul....
kalau dah jem...byk keta yg sangkut.... temperature naik lah... minyak hitam bocor la..... semua tu nak pakai duit.....

Jojoyy ;D said...

raya kali ni x best.. joy kena apendiks. huuaaaaaaa....... jemput baca entry joyahhh okk :)

Remy hazza said...

jojoyy....
ala sian nyer... camner time raya kena apendiks nie.... apa apa pun moga cepat sembuh !

misz_eyza said...

hehe eyza ada baca status remy pasal bas rosak tue kt fB...sabau jer la kan..dugaan nak balik beraya tue..tp yg penting wpun lambat, sampai jugak dengan selamatnya.

LiNda said...

haha..very long journey ye remy, tapi Alhamdulillah selamat smpai even take time kan. Huhu..xpenah lg linda naik bas rosak tgh jalan..

Aishah Jahirah said...

saya balik perak raya pertama...xterserempak la dgn bas remyni..heheh..pengalaman bernilai tu..bukan selalu pun...

Remy hazza said...

eyza....
he3.....
sempat lagi baca ye.... remy nie fb kureng sikit... bila dah takde apa2 nk buat...baru bukak..... he3
tapi tu crita balik nk beraya...pulang beraya pun ada jugak......he3

Remy hazza said...

linda....
remy pun sama... first time kut.....he3
tapi enjoy !!!!

Remy hazza said...

aishah.....
pengalaman yg tak disengajakan..... best pulak kena towing dari tapah ke gopeng tu......

misz_eyza said...

kebetulan masa eyza on Fb nampak status remy camtue..hehe...

aii nak balik pun ada cerita...cer citer apa ke halnya

Remy hazza said...

ade... nanti kisah raya dan kenangan part 3.....
tapi tak sempat nk buat... busy sangat minggu nie.... mlm sibuk ngan open house.....insyaallah.... lewat sikit.....

nk blogwalking pun tak sempat lagi nie.....

 

Template blog ilham dari alif ismail