Friday, August 24, 2012

raya dan kenangan part 2 - iftar terakhir.....

Salam utk semua.... salam syawal ke 6.....
kali nie remy nak sambung rentetan raya dan kenangan..... ciss cam best sangat ler story tu......biasa2 jer......

hari sabtu pagi tu...... walaupun sampai rumah dlm kul 3 pagi lebih...... pagi2, tetap kena bangun...... biasa ler.... gotong2 royong shopping utk hidangan hari raya. 
tesco kul 8 pagi dah bukak......biasa ler... berebut beli barang basah...dan tesco taiping adalah yg terbaik...... byk pilihan....tapi yg kelakar.... ayam utk setiap pelanggan cuma limited 3 ekor aja.... so apa lagi..... kiteorg yg ada lima org nie.... bwk bakul sorang satu ler..... byr ayam asing2....boleh ?... he3... janji dapat ler ayam murah dgn byknya.....
tesco pakchik google..

biasanya utk juadah hari raya.... remy berkongsi budget..... termasuk ler ngan untie remy yg dulu duk kat JB dan sekrg dah berpindah ke Ipoh. remy sponsor serba sedikit jer la...... beli keperluan apa yg patut....
kalau berkongsi nie tak ler terasa sangat.... alhamdulillah , adik2 remy pun pakat2 hulurkan budget.....

menu tahun nie utk hidangan raya...... ketupat bersama rendang ayam dan juga rendang daging special bapak remy...... he3...sedap.... remy pun dah pandai masak rendang bapak remy nie..... lain dari yg lain......manakala utk main course... juadah istimewa dari resepi makchik remy yg ditokok tambah leh remy...apa lagi ...nasi ayam ler.....

nie pic ayam google !
nasi ayam utk hari raya ? tak salah kan......he3... yg tu kita crita next entry ler..... kali nie remy nak crita pasal iftar terakhir..... last iftar pada keluarga remy memang meriah...macam makan besar.. semua berkumpul utk hidangan iftar terakhir......cuma tahun nie dua family takde.,,,, family pakchik remy dan juga family paktam remy..... kalau ada lagi ler meriah.....sedangkan 3 family yg ada pun dah riuh rendah.....
menu iftar terakhir memang ohsem.... menu wajib , dah tentu murtabak maidin dari pasar minggu changkat jering tu..... memang best sangat ! homemade nasi ayam..... kami dah mkn dulu..... tak sempat nak tunggu pagi raya..... kuih muih.... ketupap rendang dan yg paling special.....!!!! dah tentu nya rendang landak paksu remy  !!!! huhuhu..... menu setahun sekali...... tapi rezeki tahun nie tak banyak...cuma dapat seekor jer......jadi lah..... ada juga rezeki utk semua malam tu......
daging landak nie sedap....manis...dan rasanya lebih kurang cam ayam jugak......air pulak tetap maintain pelbagai perisa....sirap selasih, air limau nipis, lychee dan juga bandung.....sebenarnya seronok membeli kat kampung nie... rege murah sangat kat bazar ramadhan tu........
bila dah selesai semua sesi mkn2 dan yg wajib...... apa lagi.... time sambut mlm raya ler.... disebabkan budak2 tak ramai..... sapa yg nak main bunga api ngan mercun nie ???? terpaksa lah remy ngan sepupu dan adik2 yg dah tua nie melayan sama..... siap berperang lagi.......janji semua meriah di aidilfitri.....
panjang ler pulak crita remy nie.......... he3......
 
kena tunggu raya dan kenangan part 3 le pulak ! 

31 comments:

maszull said...

assalamualaikum remy....bestnya dpt kumpul reramaikan dan memang nampak meriahnya...:)

Remy hazza said...

mama...wassalm.....
cam tu lah kalau dah berkumpul....
insyaAllah.... mlm nie remy balik kg beraya lagi...... tak puas hari tu....

babycomel said...

wah, byknye makanan.. landak? 1st time dengar tau, xpenah tau & xpenah makan daging landak ni ;)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

makan ker tu. banyakkkk nya....

etuza said...

asalamualaikum..penuh warna2 warni hari raya.Done follow ya..
klik http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

依之汉 said...

Yang pasti, ayam menjadi juadah utama raya Aidil Fitri.

Salam Aidil Fitri bro. =)

misz_eyza said...

salam idul fitri remy...

wah seronoknya tgk acara iftar terakhir remy..nmpk meriah jer suasana. best kan dpt balik kg berkumpul ramai2...

LiNda said...

last iftar with family memg best kan. Remy linda x penah makan daging landak, sedap ke remy?

qasehraihan said...

wah remy..kita terliurr!..selamat hari raya remy..mohon maaf zahir batin..hehe
esok dah keje..huhuhuhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/arwah-ni-model-facebook.html

Aishah Jahirah said...

kih3 terpaksa tapi seronok apa main bunga api sekali sekala...
slmt hari raya aidilfitri....maaf zahir batin...:)

Aishah Jahirah said...

kih3 terpaksa tapi seronok apa main bunga api sekali sekala...
slmt hari raya aidilfitri....maaf zahir batin...:)

baguznet said...

wah! meriah la tpt bro, masih boleh lg ada kemeriahan di kampung. Harap dapat dikekalkan

remyhazza said...

baby comel....
landaqk tu okey..... rasa cam ayam jugak...cuma daging dia liat sikit..... tapi manis.....
kana pi try kat mana2 restaurant yg ada jual tau.....

remyhazza said...

leeza....
mesti ler.... ramai sebenarnya.... tapi alhamdulillah, rezeki sorang sikit.....

remyhazza said...

etuza....
warna warni suasana kemeriahan....
harap awak pun begitu......
setahun sekali kan....

remyhazza said...

依之汉...
ayam ada dimana2..... tapi lebih elok ayam dari daging kan.....

remyhazza said...

eyza...
i'm back....
iftar terakhir memang remy ngan family suka...sebab dpt berkumpul ramai2..... meriah....

remyhazza said...

linda...
iftra terakhir memang best...riuh rendah......
kalau landak tu... linda kena try.... pada remy ok... sebab tak berbau,..... cam ayam jer.....

remyhazza said...

qaseh....
maafkan remy kalau buat terliur..... tak sengaja....he3
selamat hariu raya dari remy jugak tau....

remyhazza said...

aisyah....
kat mulut jer kata terpaksa... padahal dalam hati.... yahoo..... boleh main bunga api dgn gembiranya.....

remyhazza said...

baguznet....
camtulah kalau berjumpa setahun sekali..... seronok dan kalau boleh remy taknak lepaskan saat2 tu.....

selamat hari raya bro !!!

Kancil 8349 said...

Selamat hari raya...meriahnya

Remy hazza said...

kancil...
selamat hari raya.....
kancil pun meriah jugak.... nanti remy pi ziarah kenkawan ye.... busy pulak lepas raya nie....

CourFeyLia said...

Hyeeeeee RemyHazza... awak adalah pemenang giveaway courfey corner blogspot untuk kek sarawak... need ur confirmation tuk address kat email... nk tau bleh sy hntr hr ni atau esok??? klo boleh nak hntr ptg ni...

tQ... and Congratulation...

Remy hazza said...

courfeylia....

thanks so much !!!
alamat remy dah hantar......
kat fb ngan email...

hazwan hairy said...

meriahnya!! slmt hari raya..

Remy hazza said...

hairy....
selamat hari raya....
mlm nie jgn lupa..... he3

shidaR said...

meriahnyer....remy.. :)
eh tesco rembat tu mcm tesco taiping jerhh hahaa :P

Remy hazza said...

shida...
tesco rembat tu memang comfirm taiping punya..... yg nie ler remy pergi...he3

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhh meriahnya dengan makanan nie .. cute2!!! best2!!! awal2 pagi tengok makanan sedap2 ni ..terasa lapar pulak ..

bestnya hari raya bang remy (^_^)

Remy hazza said...

umie....
morning !!!
sabar tau..... melompat baby dlm perut tu nak makan......he3

 

Template blog ilham dari alif ismail