Friday, June 29, 2012

Bersendirian tidak bermakna keseorangan......

"Jangan selalu merasa kesepian. Ingatlah, bahwa ALLAH selalu setia berada disisi kita, tidak kira kita berada di mana sekalipun. Meskipun terkadang kita melupaka-Nya, tapi ingatlah, bahwa ALLAH maha penyayang."

"Dan jika sesuatu kesusahan mengenaimu janganlah engkau berkata : jika aku telah berbuat begini dan begitu, begini dan begitulah jadinya. Melainkan hendak lah kamu katakan : Allah telah mentakdirkan dan apa yang ia suka, ia perbuat! "Kerana sesungguhnya perkataan : andaikata.. itu memberi peluang pada syaitan".
(Riwayat Muslim)

26 comments:

maszull said...

assalamualaikum remy....menarik sungguh n3 ni...:)

Nazri Razra said...

Ayat paling best skali untuk dipakai ialah Alhamdulillah dalam setiap hal. Kita redha dengan ketentuan Illahi. Jangan mengeluh atau bersedih. Allah sentiasa membantu kita

Che Rosliza Che mat said...

Menariklah remy akak suka hihihi

Diana Azis said...

Nice entry remy..

NasZ said...

betul tu. Allah sentiasa bersama kita di kala ingatkan Dia atau kita lupakan Dia.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

Eera Shera said...

mintak izin nk copy hadis tu ye. 'kalau' tu mmg permainan syaitan kan. percaya pd qada' dan takdir

misz_eyza said...

blog berwajah baru yer remy? tahniah tahniah...

yea, bersendirian tak bermakna keseorangan...ada yang bersama2 kita iaitu Allah s.w.t

mcm eyza...single tak bererti sunyi sebab ada family yg bersama2 memeriahkan kehidupan

Remy hazza said...

mama....
thanks mama.....
something nice tak salah dikongsi....

Remy hazza said...

abe....
betul tu.... Allah sentiasa bersama2 kita dimana jua....

Remy hazza said...

akak Rosliza....
mekasih akak......
utk kenkawan jugak.......

Remy hazza said...

diana....
thanks......
love your support.....

Remy hazza said...

nasz....
benar.....Kalau kita sentiasa bersama-Nya, nescaya keberkatan sentiasa mengiringi......

Remy hazza said...

eera....
dialu alukan.....
perkara yg baik elok disebarkan......

Remy hazza said...

eyza....
header baru ok ker ????? he3

Betul tu.... kita tak pernah keseorangan.... ada Allah dan juga insan lain bersama kita.....

Ayie Abas said...

hadis tu selalu gak ayie dengar kat radio IKIM pd suatu ketika. :D

Remy hazza said...

ayie....
betul tu......remy pernah dengar dulu......

Kancil 8349 said...

entri yang menarik bro...blog pun dah berubah...kancil menyokong dengan kata2 di dalam entri nie

Cikgu Ma said...

terkadang sunyi itu perlu...tapi bila kesunyian, sayu pun ada... =)

Aien Alien said...

kita tak mintak pun sunyi datang menjengah...tapi dah nama pun perasaankan. jadi bila terasa sunyi berseorangan tu cepat2 la sibukkan diri...paling bagus dekatkan diri pada-Nya.

misz_eyza said...

@remy : sangat2 oke header baru tue dgn blog remy yg ohsem tue

Remy hazza said...

kancil..
thanks so much !!!!

Remy hazza said...

cikgu ma....
kesunyian itu perlu....utk muhasabah diri..... tapi jgn biar berlarutan....kelak merana diri....

Remy hazza said...

aien...
tindakan yg terbaik.... jgn biarkan rasa itu menerjahmu.....
dekatkan pada yg kuasa.... agar kesunyian tu lenyap dari jiwa....

Remy hazza said...

eyza....
terima kasih byk2......
remy rasa nampak kemas sikit dari dulu......
sejajar dgn peningkatan usia.....

Aishah Jahirah said...

kesusahan yg diberi pasti disertai dgn jalan keluar....bersendirian lebih baik dlm keadaan tertentu...;)

Remy hazza said...

Aishah...
betul tu.... bersendirian utk kita renung dan muhasabah diri.....
kita perlukan ketenangan utk membuat perancangan dan juga keputusan.....
tapi jgn ambil masa yg terlalu lama.....

 

Template blog ilham dari alif ismail