Tuesday, October 30, 2012

masterchef in the making......the learning !

Salam utk semua......
salam penuh kecerian...... mekasih kerana sudi singgah kat sini lagi...... salute remy utk kenkawan semua.....
kali nie lain sikit tema nya....."masterchef in the making...the learning !" aik..... camner tu?
oklah...... dipenghujung pempelajaran sesi latihan amali adik2 remy ataupun student dari indonesia nie..... telah dimasukkan satu sesi yg baru..... iyaitu ...workshop....senang kata kelas memasak.....
time nie lah, para student di ajar keedah yg betul utk menghasilkan basic sauce, fruit carving , vegetable cutting dan pelbagai lagi..... ala macam semua student yg belajar jurusan perhotelan..... dgn tenaga pengajar iaitu Chef Zainuddin yg memang pakar dalam bidang nie..... kesemua para student dibahagian kepada dua kumpulan......
so apa yg remy nak cerita kat sini, pasal sesi pembelajaran group yg pertama nie... remy sempat jugak join tgk apa yg dipelajari oleh mereka semua..... sempat jugak lah refresh balik segala pembelajaran remy dulu....... byk yg dah terlupa.......elok jugak kan........ sambil2 tu remy komen apa yg patut.....
di akhir semua pembelajaran nanti....baru lah dibahagian kumpulan dan berdasarkan pengalaman dan kemahiran masing2 , dieorg kena memasak apa yg telah dipelajari. menu pilihan sendiri ataupun pilihan dari chef Zainuddin.tu sebabnya remy namakan Masterchef in the making.... tugasan remy senang jer..... pantau segala apa yg diperlukan......siapkan mark paper utk evaluation dan juga buat kecoh semasa berlangsungnya sesi pertandingan...he3
so utk entry kali nie remy tunjukkan apa yg mereka belajar dan suasana semasa sesi mise en place tu...... next entry kita cerita pasal masterchef junior..... orait!!!! enjoy the pic....

32 comments:

CikNana said...

siuk jua eh..

ummuaidan said...

Salam remy.. wah menarik jugak kursus masterchef junior nie yerr...thanks for sharing the photos..intersting ..jrg2 dpt tengok..

cHeRyNa PiReS said...

Bestnya!!! Rasa macam kagum sangat tgk org boleh buat dish cantik2. Pandai masak tapi kita bila plating hancur semedang je:(

Anisa Anuar said...

wahhh...ni baru realiti...hahaha...do for fun... =)

Kakzakie said...

Kakak suka yg carving fruits. Kena pada kakak entah apa jadi agaknya. Seronoklah tengok:)

Remy hazza said...

cik nana...
manyak siuk!!!!!

Remy hazza said...

ummuaidan
buat pertama kalinya kak..... seronok juga remy tgk dieorg nie belajar...walaupun sekejab...byk ilmu yg dapat ditimba.....

Azian Elias said...

Bestnya Remy.. macam teringin lah. heee.. tak de makne nya kann.

nanti jengah my PAGE ye. heee.. promoteee..

misz_eyza said...

wow wpun masih bergelar pelajar tp hasilnya agak menarik...

diana said...

kenapa ramaiyang dari indonesia??

Remy hazza said...

|Cheryna.....\
plating tu yg most important..... tarikan selera.....
remy pun kekadang hancur

Remy hazza said...

anisa....
memang fun layan adik2 nie..... semua nak happy2 jer.....
tapi berbakat....

Remy hazza said...

kak zakie.....
fruit carving tu perlukan ketelitian dan juga kelembutan tangan.... paling senang jiwa seni lah...he3...remy boleh jugak...tapi tak berapa cantik....

Remy hazza said...

kak yan....
insyaAllah...masih gigih blogwalking lagi nie.... byk yg tak sempat remy singgah lagi......tunggu tau...insyaAllah sampai nanti....

Remy hazza said...

eyza....
tunggu malam karang.... suasana sebenar...alhamdulillah semuanya berbakat.....

Remy hazza said...

kak diana....
yg nie semuanya student practikal.... dari tempat kita pun ada jugak.... uitm dan ikbn....tapi buat masa skrg tak masuk lagi yg batch baru..... tapi cam biasa ler kak.... org kita nie.... tak beberapa nak mesra ...mungkin sebab dah dewasa.... yg indon nie baru 17 ke 18 tahun......

hazwan hairy said...

wahh terliur tgk mknan tu..haha

Embun Melati said...

Kreatif!:)

Cikgu Ma said...

wah....happening..

Ayie Abas said...

comey2 laa yg pompuan tu.... :D

C'Jai said...

seronok nampak..

patut remy selalu post gambar2 makanan..buat akak terliur je..

Kancil 8349 said...

seronoknya...macam mahu kerja di bahagian dapur plak nie

Aien Alien said...

buat kecoh semasa berlangsungnya sesi pertandingan pun satu tugasan penting tu abg remy...meriah gitu. heheee

maszull said...

assalamualaikum remy...sedap juga nampaknya masakan junior2 ni meriah nyer...;)

Remy hazza said...

hairy.....
sabar2...lepas nie lagi best.....

Remy hazza said...

embun....
betul tu...ada bakat adik2 kita nie....

Remy hazza said...

cikgu ma....
remy layan jer.....
dah mcm adik2 sendiri pulak....

Remy hazza said...

ayie abbas.....
tunggu time dieorg bergaya.... lagi comel.....

Remy hazza said...

c'jai....
remy mintak maaf kak... dah hari2 keje remy menghadap makanan tu.....

Remy hazza said...

kancil....
life in kitchen sebenarnya not bad..... fun dan kreatif sebenarnya.....

Remy hazza said...

aien.....
he3...betul2..... remy kecoh tegur apa yg patut dan tak patut.... nak tgk dieorg hasilkan yg terbaik.....

Remy hazza said...

mama
wassalm.....
dieorg memang pelajar yg tekun.....

 

Template blog ilham dari alif ismail