Thursday, December 27, 2012

ali baba the musical ..... just ok lah !!!!

Salam ketemu lagi semua.....
memula remy nak mintak maaf...,
semalam blog remy tutup kedai....... sebabnya remy terlantar kat rumah.....tak sangka teruk pulak remy kena demam kali nie...... bertambah2 lagi dengan selesema , batuk dan sakit tekak......
tu yg semalam remy tak kuar apa2 entry malah nak bw pun remy dah tak larat........
so , hari nie remy masuk jugak opis..... takan nak ambil cuti lagi.... nanti kerja dah bertimbun.... mana nak kejar pulak kan..... so kali nie remy nak crita pasal teater yg remy pi hari tu.. Ali baba the musical kat istana budaya....
 Pada remy ....teater nie boleh lah......nak kata menarik sangat.... just ok saja lah... entah kenapa remy dan juga kenkawan yg tgk rasa macam teater nie dah berserabut.....he3.... mungkin sebab penceritaan nya dah diubah demi mengikut situasi semasa.gabungan unsur2 budaya ali baba dan juga unsur modern yg kekadang pada remy .....nampak tak releven langsung.....
apatah lagi nak bukak pintu gua penyamun2 boleh menari lagi gangam style.... ish!!!! bebudak mungkin suka,,,, tapi pada remy    .... that dah lari dari jln cerita sebenar...... so bila adunan modern diserap masuk...... lawak2 yg dah lari dari cerita asal..... so ada yg kata macam  dah hilang arah...... tapi itu pandangan individu sahaja. lain org lain seleranya.....kan
apa apapun..... masih dijalur penceritaan yang sama.....kisah bermula apabila marjina dibeli oleh kassim baba di pasar baghdad .
seterusnya dibawa pulang dan konflick bersama adik iparnya yg sering meminjam gandum....kasim baba yg terkenal dgn sifat kedekutnya mula menegur adik iparnya dan menyuruh suaminya ali baba....supaya bekerja...Perjalanan pulang isteri ali baba penuh hiba..... sehingga lah ada unsur2 magic disitu...that kelainan dari version filem.... pementasan kali nie ada silap mata......tambahan yg menarik. sampai dirumah mastura merajuk dgn ali baba sehingga lah ali baba mula keluar rumah ke hutan utk mencari rezeki.....
bagaimana pun ali baba bertemu dgn gua kepunyaan 40 perompak dan itu telah merubah kehidupannya . itu menyebabkan kasim baba mulai cemburu dan mula mengorek rahsia dari ali baba.... rahsia terungkai dan demi sifat tamak kasim baba pergi ke gua tersebut..tetapi bagaimana pun dia akhirnya terbunuh. Dia akhirnya dibawa pulang oleh ali baba dan dijahit oleh tukang kasut.....
rasanya korang pun tahu cerita ali baba nie kan......

seterusnya.... kekayaan ali baba menarik minat penyamun untuk merompak..tetapi diatas kebijaksanaan marjina kesemua penyamun dapat di hapuskan........ pada remy teater nie ok lah........ menghiburkan...... remy kagum pada set pementasan....... memang terbaik...cantik dan penuh warna warni......
cuma unsur2 moden tu jer yg remy rasa kalau tak ada...akan lebih nampak klasik teater nie.....tapi mungkin ada yg suka pembaharuan tersebut.......siap ada basikal electrik, SUV dan juga instagram.....
opening teater nie cukup menarik.......kanak2 yg bercerita...cuma pemilihan lagu2 baru kurang menarik...... nasib baik lagu2 lama jadi penawar telinga....
pemilihan pelakon pun oklah... aznil sebagai ketua penyamun bersama bodyguard jelitanya.......dan yg paling remy suka adalah makchik2 org gaji ali baba berlima tu....... yg tu paling kelakar..... bersahaja jer mereka berlakon......
apa apa pun syabas kepada tenaga produksi teater Ali baba the musical nie...... tahniah dari remy...... amat menghiburkan walaupun remy tak gemar akan pembaharuan yg ditambah........so mana yg ada masa terluang...boleh lah ke istana budaya......
kat ruang legar pun anda akan terasa seperti berada dlm set ali baba....... 

so tunggu apa lagi..... bawa keluarga anda semua.......

46 comments:

Phat said...

jauh sgt nk KL utk tgk teater huhu..get well soon bro

Remy hazza said...

bro phat....
thanks bro..... gigih berkerja nie.....dgn baju 3 lapis.....he3

My Life's Journey said...

waaaa abg gi tengok pementasan nie? memang update bang ni laaa .. (^_^)

Remy hazza said...

umie....
nie dah tak hapdet...pi hari sabtu...... khamis baru hapdet!!!! he3..... apakan daya...... hari nie baru ada kekuatan.......he3

LiNda said...

semoga cepat sembuh remy, kalo linda pun x suke kalo cite lame dorang ubah kepada moden.. Yang lame jugak best :)

misz_eyza said...

hehe agaknya teater ni nak bagi sesuai dgn zaman la nie tu yg masukkan unsur gangnam style sekali...


alolo remy tak cihat ker? jgn lupa mkn ubat taw.

Hazmin said...

Dah lama tak layan teater ni. Kalau tak minat memang boleh mendatangkan boring jgk teater ni.

hazwan hairy said...

la demam jga ke?smga cpt sembuh...sma la kita..

Cho Zila said...

cantik2 gambarnyer remy..
yeler kadang2 kalau tak dicuba tak tahukan...
dah sembuhker remy sekarang?? harap semuanya dah baik seperti sedia kala...

diana said...

budak2 suka la kot..:)

Ayie Abas said...

tgok teater baru betul2 puas hati kn...sbb lakonan dan dialog semuanya live depan mata kita.

gambar remy dgn datuk aziz sattar tu tentu satu hari nanti akan jadi gambar berharga pd remy...kena simpan baik2 tu...:)

miz ruha said...

oo... gi tengok teater ali baba ye...
moga remy cepat sembuh.. ^_^

ishy77 said...

macam best je teater ....xpernah pergi mna2 teater lg.. jeles la tgk remy slalu pergi.huhu

boni kacak said...

berseri dengan warna warni teater tu..terbaiklah..hehhe

Cheq Kaq said...

tak pernah tengok teater..cm best kan..

Cik Tia said...

fizo omar? heheee :D

baguznet said...

Ini macam Ali Baba the musical moden je bro... :D

Remy hazza said...

linda..
mekasih.....
betul tu linda... kita dah biasa tgk cerita ali baba tu kan...... bila dimasukkan unsur yg kekadang macam over pun ada...... dah mcm tgk lawak ke der! he3

Remy hazza said...

eyza....
nak tambah lawak kut...tapi kekadang mcm berlebihan....mun gkin org lain suka..... remy suka yg ori...... he3

insyaAllah.... ubat dah habis...tapi batuk ngan sakit tekak masih menemani....

Remy hazza said...

hazmin...
betul tu...itu sebabnya remy suka layan teater musical...... sebab lebih menghiburkan...try sekali tgk kat istana budaya...dgn kecangihan pentas....memang rasa puas hati sangat...

Remy hazza said...

hairy....
hairy lagi ler teruk...siap masuk hospital lagi.........
jgn lupa makan ubat.....

Remy hazza said...

cho zila....
itulah...... ikut penerimaan masing2...biarpun begitu....remy enjoy tgk tetaer nie...... menghiburkan........

remy masih 50% KO kak...he3 tapi dah keje tadi...... tahan aje.....insyaAllah...doakan remy segera sembuh.....

Remy hazza said...

kak diana...
budak2 memang ler....siap terbahak2 ketawa..... lebih2 lagi bila tgk aznil yg menari......he3

Remy hazza said...

ayie...
betul....tgk teater beri kepuasan maksimun...... terasa sangat dihati...... sebab bunyi live.......
insyaAllah...gambar kenangan tu......

Remy hazza said...

miz ruha.....
he3.... best tgk teater....... seronok sangat kalau ke istana budaya tu.............

doakan remy cepat sembuh ye..... batuk makin teruk pulak rasanya....

Remy hazza said...

ishy77...
kena try sekali...ada peluang..ajak kenkawan pi.....beli ticket yg murah jer....sebenarnya kalau cepat...... ticket yg murah pun ada kat depan sekali........ lagi puas tgk......

Remy hazza said...

bro boni....
memang terbuai dgn kostum dan reka pentas..... atas pentas mahupun ruang legar di istana budaya..... suasana baghdad......

Remy hazza said...

cheq kaq.....
kena try pi tgk sekali...bawa anak2.....tengok teater kanak2 lebih syok....... sebab cantik dan berwarna warni.....

Remy hazza said...

cik tia....
FIZO tu lah ali baba nya.......

Remy hazza said...

baguznet....
masih yg sama...tapi dah ada unsur terkini..... tu yg siap ada iphone , instagram, gangam style tu......

Cikgu Ma said...

moga cepat sembuh remy...


tak penah tgk teater muzikal..best ea?

Domu-kon said...

teringin nak msuk IB..tak pernh msuk IB bro..inshaAllah..suatu hr nanti..dah msuk jugak..

Remy hazza said...

cikgu ma....
kalau dah nama musical.... penuh dgn lagu dan juga tarian..... itu yg best tu.....

Remy hazza said...

domukon...
insyaAllah..... bro doakan.... sampai masanya nanti.... akan duduk jua kat dlm tu.....

Aien Alien said...

moga cepat sembuh ya abg remy.


ali baba yg ditokok tambah...kurang umphhh! kita mesti la nk tengok yg seakan asal kan..hehe

Remy hazza said...

aien....
betul tu.....
masih menarik...cuma nak terima scene gangnam.... lawak suv tu...pada remy cam tak menarik........

ayut said...

:) suke ea remy g teater..ayut tak pernah skali pon....
remy keje mmg takde org akn take over ker??cian la dmam pon kna gak keje

Hnahdy said...

xpernah tengok teater..xmahal ka masuk sini

Remy hazza said...

ayut....
takde..... kerja remy alone jer.... ada certain2 yg boleh kasi kenkawan.... tapi bab menu checklist dan proposal...kena buat sendiri....

remy memang enjoy teater...puas tgk....

Remy hazza said...

hnahdy....
rege selaly paling murah dalam rm30......remy ambil yg sederhana aje...... mcm teater nie remy ambil yg rm50 hinggit...tapi puas hati...5 seat dari pentas dan ditgh2.... yg penting kalau nak tgk kat IB nie...kuar jer ticket..terus beli..so kita boleh pilih seat terbaik....

Wirda Amir said...

wah wah wah....tgk teater..?kelas gitu..dulu2 teater ni golongan bangsawan je yg tgk....

Remy hazza said...

wirda...
itu dulu...... he3..sekarang kuli cam remy pun boleh tgk.......sebab remy suka tengok..... kuar budget lebih sikit pun takpe..... janji puas...

Steffany Daph said...

moga remy dah sihat (:
ali baba tu..best (: dulu selalu tgk kat tv jer..hehe..maklumlah cerita katun masa kecik2.

Remy hazza said...

staffany...
yup ali baba dah sinonim dgn kehidupan kita........dah selalu tgk kan....

ishy77 said...

tggu teater remy keluar bru nk g..hohohoh

Remy hazza said...

ishy77...
he3...memang tak keluar ler...kalau tunggu yg remy punya......

 

Template blog ilham dari alif ismail