Tuesday, December 18, 2012

The Hobbit - An Unexpected Journey !!!!

Its time !!!!!!
masa apa tu...... masa yg remy janjikan lah..... nak review pasal The Hobbit nie.....

pertama sekali yg keluar dari mulut remy......

Marvelous!!!!! best crita the hobbit nie......tak nyesal pi tgk.......terbaik !!!!
kalau anda semua peminat trilogi Lord Of the rings !!! korang mesti suka movie nie...... sebab naratif movie nie lebih laju dan penuh dgn aksi2 dan pertarungan yg mendebarkan....

Masih arahan pengarah yg sama..... corak dan jln cerita sama jer mcm lord of the ring tu..... cuma ini adalah kisah sebelum tu.... zaman kegemilangan the hobbit. Penuh dgn fantasy dan pengembaraan yg cukup menabjubkan......



memang puas tengok , apatah lagi durasi filem yg memakan masa hampir 3 jam nie.....
cuma satu jer yg remy tak puas hati......... sebab filem nie tak sampai kepenghujung lagi.... ada sambungan..... nie yg buat leceh sebab nk kena tunggu lama utk sambungannya...... 


kisah bermula bila bilbo baggins mula menulis buku mengenai kegemilangan kaum hobbit 60 tahun yg dulu yg menjaga  land inside the mountain.. ohsem negara didlm gunung tu yg dikenali sebagai nama Erebor...... tapi apakan daya , akibat dari ketamakan rajanya menyebabkan tempat tersebut telah di serang oleh dragon  Smoug dan terus menjadi penghuni disitu. ini menyebabkan lembah gunung tersebut sepi dan seluruh penduduk hobbit berpindah ke merata tempat....

Pada satu hari Bilbo menerima kehadiran Gandalf dan tetamu lain iaitu seramai 12 org yg menyebabkan huru hara dikediamannya.. gandalf seorg ahli sihir ingin bilbo menyertai the 13 warior utk mendapatkan kembali Erebor dan diketuai oleh Thorin iaitu cucu kepada pemerintah Erebor....

 Pelbagai halangan dan aksi2 menarik sepanjang perjalanan mereka... memang ohsem.... bertemu dgn gergasi.... peperangan antara gergasi batu..... dan juga serangan dari pelbagai makhluk lain..... memang terasa cemas dan debaran sepanjang menonton cerita nie....

Pertemuan Bilbo dgn juga Gollum juga best!!!! aksi teka teki dan gollum yg kecelaruan indentiti memang ohsem..... saspen jer... tapi pada masa inilah pertemuan Bilbo dgn Cincin Lord of the ring bermula.....Bilbo telah berjaya melepaskan diri dari Gollum dan bersama kembali dgn pahlawan hobbit yg lain......sehinggalah mereka semua terperangkap dgn serangan puak wolf....

Bagaimana mereka terselamat tu korang kena pi tgk sendiri...... memang ohsem the hobbit nie......tak puas walaupun dah 2 jam lebih tayangannya.....tak sabar pulak remy nak tunggu part two...... apa yg jadi seterusnya... adakah misi mereka semua berjaya.......remy memang suka crita fantasy cam The Hobbit nie......sebab puas tgk.......cuma kali nie tak lah slow sangat....

So tunggu apa lagi..... jom serbu ke pawagam sekarang...... masih panas dan sememangnya sangat menarik ditonton....... okey!!! have  a nice movie.....

pic sumber :- Google

38 comments:

Mas Zull said...

assalamualaikum remy....mcm best jer cite ni...:)

Wirda Amir said...

salam Remy,slmt mlm....

bila la nak merasa masuk pawagam ye....?dgn siapa....?memang tak pernah le....hehehe

Ayie Abas said...

ada ayie tgok iklan nya lepas berita ari tu...memang serupa mcm citer LOTR...

adakah filem ini akan mengulangi kejayaan filem3 LOTR beberapa tahun lalu?

yg pasti dlm filem ni x ada watak frodo, sam dan aragon

Fariz Reza said...

laaaaaa...ingtkan pasal kaum hobbit tuh tak sangka pulak ade pasal makhluk dwarf , tu semua ....

so bnyak aksi la kiranya..ingtkan pasal si hobbit n the gang yg mmbosankan (^_^) hehehe

Remy hazza said...

mama...
wassalam..... memang best mama..... puas hati sangat.....

Remy hazza said...

wirda...
mungkin satu hari nanti.... utk masa depan kita tak tahu kan......

Remy hazza said...

ayie.....
same sangat... cerita sebelum lord of the rings....dlm cerita nie baru tahu camner hobbit dapat cincin tu.....
tapi jln cerita kali nie lebih laju sikit dari LOTR tu.....

Remy hazza said...

Fariz....
memulapun remy ingat camtu jugak... bila dah tgk... not bad !!! better than lord of the ring.... lupa lak....cerita yg sama... cuma kali nie kisah pengembaraan nak selamatkan kingdom.....
kalau lotr tu nak musnahkan cincin kan...

beloGIsam said...

salam,, hujung miggu ni kena luangkan masa ngan the hobbit asenya

Remy hazza said...

beloglsam...
enjoy the movie...... terbaik buat remy cerita nie......

Hnahdy said...

hana baru tengok iklan.hehe

Secrets of A Teenage Girl said...

from LOTR mmg ohsem cerita ni.. yana mmg peminat setia cerita ni.. cant wait to see the hobbit.. mesti best ni.. xD

Cho Zila said...

alamak akakni bukan peminat LOTR... tapi dah remy canang baik punyani cam teringin.. tapi setiap hujung minggu sekaranni sibuk lak.. maalumle rmusim orang kawen

misz_eyza said...

sekadar mampu layan sinopsis dari remy jerrr hihi.. sbb eyza jarang tengok citer omputih nie..

Remy hazza said...

hnahdy....
dah tgk iklan..kena ler tgk movie nya jugak kan..... he3

Remy hazza said...

tenage girl...
more action, more ohsem.....
terasa mcm tgk LOTR balik pulak.... sebab watak2 yg sama......

Remy hazza said...

cho zila...
hujung minggu kak....musim kenduri sekarang nie......remy pun byk yg terlepas movie kat panggung tu... nie nasib baik sempat tgk.....
filem nie kena layan kak... siapa peminat LOTR dulu... mungkin dah boleh agak watak2 dlm nie.....

Remy hazza said...

eyza...
sesekali kena tukar selera jugak....
baru ohsem.... remy kagum dgn cgi dan special effect dieorg jer....

dya bunga said...

xblh jdi ni..dh rmai yg ckp best..hahah..nk tgk juga!!!

Remy hazza said...

dya....
tunggu apa lagi.... hari nie kan rabu......dapat ticket murah !

LiNda said...

menarik jugak ye jln cite dia, da lame gak ni x tgok wyg..hehe

Remy hazza said...

linda...
mesti last tgk twilight kan?..he3..... kali nie linda kena pi tgk tgk sebab best!

cikji said...

so jelessss,cikji tertunggu sgt2 tp yg download punya la hikhik.kat sini mana ada tmpt tgk movie semua ni,huhu. yg lepas2 semua dh khatam.mmg best!

ayut said...

aritu perasan filem ni..nk tgk jgk tp tgk keadaan dulu..mnarik ni

My Life's Journey said...

wahhh bang .. tengok gambar movie tu dah menandakan citer tu nampak best ... bestnya!!! kenapalah kat cni tak de pangung wayang uhuk2

Remy hazza said...

cikji...
dah khatam LOTR... mesti kena tgk cerita nie...... best sangat

Remy hazza said...

ayut...
kena pi tgk...memang best!

3no gr33ny said...

cerita yg ad smbungan2 mmg leceh

Remy hazza said...

umie...
takde ker????? ala so sad.... kena tunggu download version la...takpun dvd nanti.....

Remy hazza said...

3 no gr33 ny....
he3...kena tunggu part two la pulak... tahun depan lah jawab nya......

Si Matatajam said...

Bestnya crita ni..eksaited nak tengok..

miz ruha said...

suka tengok LOTR...
macam best aje cite hobbit ni..
nak tengok juga..

TiranaAduka said...

harry portter pun best gak.
Nanti nk tgok gak lah

C'Jai said...

hehe..suka tengok movie fantasi ye...

Remy hazza said...

simata tajam....
jom tgk ramai2... memang menarik cerita nie.....

Remy hazza said...

miz ruha...
ini memang cerita yg sama dgn LOTR tu.... cuma zaman sebelum tu......

Remy hazza said...

tirana aduka.....
harry porter memang terbaik lah... feberet remy tu..... bertahun menunggu nak cukupkan semua siri tu.....

Remy hazza said...

cjai...
he3... remy suka...mcm lord of the ring , hunger game , harry porter... stardust...yg ada magic2 tu.....

 

Template blog ilham dari alif ismail