Tuesday, December 11, 2012

pesta buah buahan.....

salam utk semua......
jom kita mkn buah buahan Malaysia......
kat mana tu ???? he3.... kat kampung remy ler...... op's...tapi remy dah takde kat kampung tu.... remy balik kejab jer......
Kalau sahabat semua pulang kekampung sekarang , sure penuh dgn buah buahan kan? musim semuanya berbuah....itu untungnya kalau duduk kat kampung...bila tiba masanya...... petik aje kat sekeliling rumah......pasti ada..... tu pun time bermusim lah...... remy balik hari sabtu haritu dan pulang hari ahad......
so bila dah balik nie.... semua buah yg ada remy sebat....... sekali sekala....kena mkn puas2 ler.... cuma satu jer yg remy tak boleh nak masuk...... durian..... entah ler... yg nie remy tolak awal awal.....tekak remy memang tak leh masuk durian...... masa kechik2 dulu boleh jugak...tapi sekarang bau pun remy boleh pening kepala...... he3..... pelik ler pulak..... tapi kalau yg isinya menkal...insyaAllah...boleh juga masuk...mungkin sebab isi dia masih keras kut.......
cuma yg pelik...remy suka dgn tempoyak...... yg nie memang remy tak tolak...... berselera jer kalau makan..... mungkin sebab dah masuk chili dan rasa dia dah bertukar kut........boleh pulak tekak terima rasa tempoyak tu....... sedap..... he3... korang yg hantu durian sure tak lepaskan time2 musim tgh banyak nie kan.......tu bila org dok kecoh pasal durian crepe...... remy buat tak tahu jer..... tapi nak jugak try...manalah tahu bila dah berubah , campur dgn cream mungkin tekak kata ok.....he3
antara buah lain yg remy sempat makan...dah tentunya rambutan , duku langsat dan juga maggis..... pi rumah makchik...dapat pulak jambu susu.... lagi ler ohsem...... itulah kelebihan kalau dok kat kampung...semua ada...yg penting free.......
waktu balik kl tu.... jenuh jugak menahan hidung yg kembang kempis dgn bau durian dlm bonet keta...... dah letak daun pandan seperdu pun masih bau durian menguasai...... apa  nak buat?? dah dia raja...... mesti ler bau dia kena lebih.......he3
so jom mkn buah buahan malaysia....... berlambak dipasaran dan tepi2 jalan diseluruh malaysia....... 
sampai jumpa lagi sahabat semua..... mekasih sebab dengar remy membebel kat sini...... sampai jumpa lagi......

34 comments:

Wirda Amir said...

wahhhhh,bestnya kalau dpt tinggal di kampung dan ada dusun buah,paling suka durian dan rambutan,suka sgt2,

rugi tau Remy kalau tak suka durian,aduhaiiii

Remy hazza said...

wirda....
entah kenapa...makin dewasa... durian tak boleh nak masuk.... maaf..kalau remy mkn seulas..... remy loya sampai muntah......mungkin sebab dia lembik kut.....

Wirda Amir said...

hehehehe,tak mengapa Remy,ramai juga yg begitu,crepe durian tu wpun dah dibubuh krim tp masih berbau durian tp rasa asli durian tetap menyerlah,Remy mesti tak blh mkn juga

kalau durian tu raja buah,saya hantunya,hehehe,hantu durian

ishy77 said...

nak nak..haha..post la cini sikit

hazwan hairy said...

perghh!! byk gila buah2..klo kt kg hery rambutan ja..nk jambu :-(

Remy hazza said...

wirda.....
nie kalau pi kampung remy...... mesti happy giler..... sebab berlonggok2 durian...... kekadang jeles tgk org lain happy sangat bila dapt durian.....

Remy hazza said...

ishy77.....
pi aje ambik kat kg remy tu....kat teiping tau....he3

Remy hazza said...

hairy......
tu belum masuk musim buah lain........rambai , tampoi....kalu semua berbuah....memang ohsem.....
jambu tu susah nak dpt sekarang kan......

3no gr33ny said...

rumah hamba juga dipenuhi dengan buahan yang pelbagai dari kebun sendiri

Azhafizah Md Nor said...

untunglah dapat balik kampung.Tak sempat balik kampung pun lagi.tak tahu musim buah ape skang ni.yang nampak mase balik kerja banyak orang jual rambutan n durian kat tepi jalan tu..semua buah buahan dalam gambar tu my fav.kecuali durian..hehehe..tak makan durian =_='

Belalang hijau Perisik said...

belalang pun agak kureng sket dgn durian. tapi tetap makan sket2...

klu tempoyak ok, feveret tu :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Liza x ada kmpg. Dlm diri ni bkn main giler rs nk mkn buah buahan. Huuuu nk pg beli malas n asyik hujan jew!

shasha yacob said...

rambutann. aumm hihi

zana-norzana said...

ada bawa ke LSG tak??? terutama jambu tu.....

Remy hazza said...

3no gr33ny....
bukan hamba punya..... ini keluarga punya..... sapa yg nak makan ambil jer...... pusaka nenek....tapi alhamdulillah..... semua ada....

Remy hazza said...

azhafizah...
kita serupa.......
kita serupa.......
yg lain okey...yg durian tu....remy pun kureng.......

moh balik kampung cepat...sementara stock masih ada..... he3

Remy hazza said...

belalang....
ada geng rupanya remy nie..... ingat semua hantu durian.... takat rasa2 ok ler kut....secubit......

Remy hazza said...

leeza....
takpe...nanti cari hubby org kampung.... boleh balik selalu......
insyaAllah.....

Remy hazza said...

shasha...
suka rambutan ye...... tapi kalau nak tahu...remy suka yg ada rambut hijau...... yg baru nak masak... kalau yg dah berair tu.....remy tak makan.....

Remy hazza said...

kak zana....
mana boleh bawa masuk...... LSG tu kan satu apa makanan pun tak leh masuk..... asyik kena scan jer....

he3..... semua tu dah masuk perut kak..... kejab jer..... separuh hantar rumah adik2 indon....

ayut said...

durian tak boleh..tp tempoyak blh plak remy..hihihi..ayut tempoyak mmg tak masuk...tak tahu nk mkn macmane..hihi..musim buah kan skrg..puas mkn :)

Hazmin said...

Memang puas hatikan kalau ada kebun sendiri.. Kat mana kampung remy ni?

TiranaAduka said...

rambang mata jadinya..hehe

Thanks remy sudi lapangkan masa di tempat ta.

Ayie Abas said...

tepat sekali gambar2 remy nih...kesemua buah2an tu laa yg ayie makan skrg nih...hehe

Remy hazza said...

ayut...
tu yg pelik....he3..
musim buah rezeki utk org kampung..... duit masuk.....

Remy hazza said...

hazmin...
kg remy kat taiping...... memang best kalau dpt blk kampung...semua ada....

Remy hazza said...

bro tirana...
insyaAllah... akan remy kesana selalu......

Remy hazza said...

ayie...
betul...musim semua buah nie...ada dimana mana..... meriah kalau balik kampung.....

Mas Zull said...

assalamualaikum remy...mmg seronok ada kg ni mcm2 ada mama paling suka buag jambu bol merah kat bawah tu sedapnya...dulu masa ada kg mmg suka makan jambu ni...:)

C'Jai said...

Hmm,...yummy..yummy.... mewahnya buah2an tempatan...

Si Matatajam said...

Menggoda sungguh buahan tempatan ni..

Remy hazza said...

mama...
wassalam
remy nak dpt jambu tu pun susah...kebetulan balik dapat pulak....... tu yg best duduk kat kg kan mama....

Remy hazza said...

cjai....
best kan...alhamdulillah... tak payah beli...kat kg semua ada.....

Remy hazza said...

M...
remy paling suka rambutan yg baru nak masak...sebab tak berair......

 

Template blog ilham dari alif ismail