Monday, July 23, 2012

parit jawa.......batu belah batu konkrit...


Salam untuk semua….. selamat berpuasa harinie…….
Semalam balik dari terawih remy sempat menonton satu telefilem……tajuknya simple parit jawa……..
Cerita nie dah kuar dulu , Cuma semalam baru remy dapat tgk kat mustika HD…….menarik…..
Kisah kehidupan satu keluarga jawa yg ingin mempertahankan tanah pusakanya…….
Remy layan sampai habis….sebab keunikan bahasa jawa dan dibintangi oleh ramai pelakon handalan……. Sebuah kisah kehidupan yg rapat dgn kita betapa kekadang kita lupa asal usul….. lupa akar umbi kehidupan kita…….

Pergolakan 6 beradik demi mempertahan tanah pusaka……amanah arwah bapa dan abg sulong mereka……..
Tetapi reality itulah yg terjadi sekarang…… demi mengejar cita2 dan ketamakan….. kita sanggup menggadaikan apa saja………
lalu berlakunya perselisihan..... pergaduhan..... dan juga ketidakpuasan hati.....
Lalu ambillah iktibar dari kisah semalam ini…pertahankanlah apa yg kita ada……apa yg diwarisi.......
Kerana sejarah dan pusakalah yg membesarkan kita…. Sekali tergadai…selamanya penyesalan……….
P/s.... itu kalau yg byk pusaka lah...... bagi remy biar miskin harta jgn miskin kasih sayang......kerana kasih sayanglah yg membentuk siapa diri kita sebenarnya.......harta boleh diukur dgn kasih sayang tapi kasih sayang tak boleh diukur dgn harta......

Teringat lagu  diakhir cerita….
Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/12/lirik-lagu-batu-belah-batu-konkrit.html#ixzz21MpE91sk

batu belah batu konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Ke mana hilang budaya
Diculik piring terbang
Atau ditelan buaya

Tiada peluang tiada ruang
Semua mahu cepat kaya
Pabila semua dah hilang
Barulah hendak percaya

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Kenapa gadai pusaka
Sebab cinta atau wang
Atau kerna kurang peka

Seperti lalang-lalang
Suka belok suka leka
Ikut telunjuk bayang-bayang
Akhirnya diri terluka
Melihat semua ini
Hati bonda menjerit
Lepaskan bonda lari

Dari dihimpit putar belit
Masyarakat hipokrit

Wahai bonda jangan merajuk
Bonda jangan makan hati
Anakda disini memujuk
Dan anakanda takkan berhenti
Kini sekadar impi
Baru faham semua ini
Bonda tolong jangan pergi
Maafkan anakmu

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Dari dihimpit putar belit
Hamba duit masyarakat hipokrit

Bonda rela dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

42 comments:

KorN said...

Parit jawa... tak tengok lagi.. rumah sewa xde estro.. on9 tv ade tak agak2 cter ni?

maszull said...

assalamualaikum remy...alamak terlepas la semalam...:)

Remy hazza said...

Korn....
rasanya ada kut...sebab crita nie dah kuar dulu... crita simple jer...tapi ada mesej mendalam.....

Remy hazza said...

mama....
wassalam.....
harap2 lepas nie ada lagi.....
suka tgk ending dia bila mak dieorg merajuk bawah pokok rambutan dan masing2 menyesal dlm hujan malam....

misz_eyza said...

macam best jer citer nie? tak der kat utube ker? leh tgk kalau ada...

betul tu remy...realiti dunia skrg nie lebih mengutamakan harta benda dari hubungan kekeluargaan.

Remy hazza said...

eyza....
thru...tu yg remy layan sampai habis semalam.....
keluarga letak ketepi demi kepentingan hidup.....

Aishah Jahirah said...

mmg xtgk la,mana de astro..hihii.
p/s;KKR1M kt batu 14,hulu langat.sy dr kl ikt hway chrs -kjg emek susur batu 9 hlu lgt.dr ampang pn ada jln rasanya.hulu langat ni dekat dgn cheras,ampang,kajang...ye la kot...hehee

Remy hazza said...

aishah.....
thanks for info...nanti kita roger kat semua akak2 kat opis.......
he3

astro takde...kena tgk on9 ler.....

Kancil 8349 said...

kancil pernah nampak sekali je...

Remy hazza said...

kancil....
remy baru nampak semalam jer..... sebelum nie tak tahu.....he3

ஜ miss klanika ஜ said...

kat astro ke ? zahiril adzim lak tu . arghh. rugi,rugi

hairy said...

alamakkk!! xde la plak..haha

LidiaSuraya said...

banyak pelakon pelakon otai nie.... mesti citernya tacing ek?

AdaM Hawa said...

saya pun tengok dari mula sampai habis.. tapi yang x bape bestnya.. bahasa jawa nya banyak tak kene.. jalan cerita tu.. pada masa kini.. banyak berlaku.. banyak pengajaran dalam tak disedari.. terbaik!!

LiNda said...

oh, ade kat mustika ke, tak perasan plak. jalan cerita cam best je ni. Betul tu remy, jgn smpai tergadai harta pusaka, buruk padahnye

Remy hazza said...

mis klanika..
kat utube dah ada.,,...
boleh pi tgk kat sana......

Remy hazza said...

hairy.....
apa yg ada nie ?????
nak kena roger nie......

Remy hazza said...

lidia.....
betul....nak kata touching...mungkin waktu endding kut..... tapi pelakon dia....best2.... ade zaharil, eman manan ,safura, kathy azian ,dan ramai lagi pelakon lama yg handalan.....

Remy hazza said...

adam hawa.....
he3..bahasa jawa remy tak tahu...tapi unik kalau didengar..nasib baik ada subtitle.....
remy layan sebab crita tu selalu terjadi dlm kehidupan sekeliling kita......

Remy hazza said...

linda.....
benar..harta pusaka nenek moyang...kalau dah tergadai semua... apa yg tinggal???? bangsa lain yg menguasaai.....\best crita tauladan nie.......

pinkcolour82 said...

cikmala baru lepas tengok baru kejap nie.....:-)

ridhwan asri said...

harus download cter ni...

Remy hazza said...

cik mala......
jadi jawa lah kita....... nasib baik ada subtitle......he3

Remy hazza said...

wan....
kat youtube ada...tengok terus jer.......

blog-tips-kurus said...

org Jawa kena tengok ni... ;)

Zarul Umbrella said...

wah mesti menarik tgk Emam Manan ckp Jawa yer..

Kancil 8349 said...

lagu remy nie sedap...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is pun tengok jugak... gara2 iklan yang melampau2 menarik2 suh tengok... tapi dah nak dekat ending.. tertido pulak (T___T)

Adylia Qarissa said...

bahasa jawa paling sukar untuk dkna nak paham...tolong ajar boleh?? ;p

baguznet said...

owh... pernah tgk, rasanya ada donlod jugak citer nie

Remy hazza said...

blog tip kurus.....
harusssssssss!walaupun pakar jawa kata tak beberapa betul sebutan nya......

Remy hazza said...

abg zarul......
abang emang ckp jawa slang terengganu.......he3

Remy hazza said...

kancil.....
terima kasih.......
layan tau.......

Remy hazza said...

eeiyss....
ending ler best ...touching!

Remy hazza said...

adylia......
tu kena mintak tlog ngan org lain..... remy tak reti ckp jawa......he3

Remy hazza said...

baguznet.....
remy bru jer tgk.......
ingat crita baru...... rupa2nya dah kuar kat astro first dulu

etuza said...

ada juga tengok. gambar menarik ya.selamat berbuka puasa ya kat seberang sana

diana said...

tengok sat je semlam..tapi macam boring je..dah la tak de subtitle..heheh

Remy hazza said...

etuza.....
selamat bersahur too....he3.....
salam ramadhan dari remy disini......

Remy hazza said...

kak diana.....
crita org kampung....tu yg slow jer....kena layan.. tapi msg dia kuat.......kena fikir dlm2.....

Hidayah Bach said...

hehe..langsung tak faham cerita nih..
rasa sangat berat untuk saya kot..
:)
(suka cerita love story yg simple)
hehe..

Remy hazza said...

hidayah.....
berat dan slow...tak dinafikan..... tapi menarik utk buat renungan......

 

Template blog ilham dari alif ismail