Tuesday, July 3, 2012

Brave.... byknya pengajaran..... byknya kegembiraan!

Salam ketemu lagi pembaca blog remy......
Apa yg best kalau hujung minggu...... he3.....
kalau remy... movie time ler......
Sabtu haritu remy ke times square...... nak tahu buat apa ? kena tunggu next entry ler...... emmm cam saspen jer..... takdelah, jgn fikir sangat..... just berlibur dihujung minggu..... cuma kali nie remy nak crita pasal muvie dulu.......
dengan screen big the vast , sound yg sungguh ohsemmm dan keselesaan tempat duduk ngan mata yg bersarung 3D spec..... remy and pren pi tgk Brave kat GSC Maxx kat times Square.....Best nyer..... for your info, Pertama remy tgk 3D full movie...... sebenarnya remy tak beberapa minat nk tgk yg pakai spec 3D nie... cam ada barrier pulak bila nak nonton.... tapi bila try layan smlm... cam ok ler pulak.....

so jom kita review sikit pasal Brave nie...... Apa yg dapat remy katakan..... jgn jadi anak derhaka.... kelak kehidupan kita binasa.....
pada remy muvie nie penuh dengan pengajaran dan juga sifat2 manusia.....
kisah disebuah kerajaan bersuku pada zaman dulu2..... disebuah negara yg aman makmur..... kisah penghidupan seorang puteri raja bernama princess merida yg membesar bersama king and queen elinor.... merida membesar menjadi puteri yg berani.... bertentangan dgn norma puteri raja yg biasa......semangat merida lain kerana merida sukakan kebebasan dan sangat handal memanah.....tidak lupa juga kepada "the triplet" kembar 3 adik kepada merida yg sangat nakal dan comel2 tu.....
pada suatu hari , Queen elinor ingin menjodohkan Merida kepada salah seorg anak ketua suku.....kesemua suku adalah 4 termasuk suku merida sendiri yg mana bapanya dilantik menjadi raja....walaupun dgn berat hati merida dan tidak menyukainya .....Tradisi utk meminang ini tetap diadakan dgn pertandingan beradu kekuatan antara satu sama lain..... dan acara yg telah ditetapkan adalah memanah.....acara yg telah ditetapkan oleh merida sendiri.....
Masing2 cuba menunjukkan kekuatan dan kemahiran masing..... tetapi Merida muncul dan telah menunjukkan kemahirannya yg cukup mahir memanah......ini telah menimbulkan ketidakpuasan semua suku.....Queen Elinor yg kecewa dgn tindakan merida yg dianggap kurang sopan sebagai eorang puteri telah memarahinya dan tanpa disedari telah membakar busur kesayangan merida.....
Merida yg kecewa dgn tindakan ibunya.......telah melarikan diri ke hutan dan telah bertemu dgn cahaya takdir.....sebenarnya cahaya itu adalah perangkap ahli sihir ......merida telah mengikut cahaya cute tersebut sehingga bertemu dgn ahli sihir dan telah memohon agar ditukarkan keinginan ibunya supaya tidak lagi memaksa beliau untuk menerima pinangan..... ahli sihir tersebut telah menghasilkan sebiji kek dan telah menyerahkan kepada merida.....
Merida kembali keistana dan telah memberikan ibunya kek tersebut..... dan helah bahawa beliau telah menyesal dgn segala tindakannya....... Queen elinor merasa kek tersebut dan terus cuba memujuk merida dan tanpa disedari...... beliau telah bertukar menjadi beruang.....
Situasi masa nie memang kelakar...... merida rasa amat bersalah dan queen elinor mula hilang arah.....suasana kelam kabut bila king mendapat tahu ada beruang didalam istana.. King menganggap beruang terbabit adalah mor'dur iaitu beruang yg telah menyebabkan king kehilangan kaki dahulu......... Queen cuba diselamatkan oleh merida dgn bantuan the triplet ... adik kembar 3 nya.....paling kelakar...... kembar 3 terbabit juga bertukar menjadi anak beruang comel selepas menjumpai sisa kek yg dijampi tersebut.......
Merida membawa ibunya ke hutan dan cuba menjejak ahli sihir terbabit.....tetapi hampa..... tapi masa part nie best sangat.... kemesraan anak yg bersalah dan kasih sayang seorg ibu...kelakar bila Queen Elinor cuba membiasakan diri menjadi beruang...... panjang pulak remy crita...... he3...Mereka terus diburu oleh king dan juga suku2 yg lain........nak tahu bagaimana kesudahannya Brave nie......kena pi tgk sendiri ler....... kesudahan bagaimana sumpahan itu dapat dipecahkan dan bagaimana dgn kisah peminangan.......yg tak jadi......segalanya terjawab dipenghujung cerita.....
pada remy, Brave penuh dgn nasihat , pengorbanan , semangat dan juga kasih sayang.... sesuai utk tontonan seisi keluarga.....
byk scene yg kelakar dan lucu dlm muvie ohsemm nie......jom tgk ramai2.....selamat menonton.........


16 comments:

Asyiqin Haulisah said...

nak tgok tp tak pergi2 lg. jwbnya cd cetak rompak je lah. hehe.

Eera Shera said...

hisy khyusuk sy baca..rasa nk suruh je bro sambung smpi abes cite ni haha

cite mcm ni mmg best. walopun mesti ada watak ahli sihir yg jht nk musnahkan keluarga raja, tp besenye cite mcm ni ada pengajaran kan

kena tgk ni

Remy hazza said...

asyiqin.....
he3... mana yg sempat jer.....tapi crita nie memang menarik pada remy.....

Remy hazza said...

eera.....
he3... ingat nak crita habis..... tapi takut depa marah pulak.....
pastu kena berjela2.......
byk lagi yg menarik dlm crita nie...... best.....
moh tgk cepat!

My Life's Journey said...

Hihi bestnya citer ni ..lama sudah tak tengok citer cartoon tau .. madagascar pun lom tgok lagi uuuuuu ..

best la jalan citer ni bang!

Remy hazza said...

umie....
apalagi..... jom serbu ke pawagam..... best tau crita nie......

K.nor said...

kakak kalau cuti..mengemas habis-habisan..satu habuk pun tak ade..movie kak tak tgok dah..last tgok dkt klcc..lupalah cerita apa..masa tu mcm2 fikir dlm kepala..takut2 kena bom pulak klcc,masa tu tgh menonton..duduk paling atas pulak tu..mcm2 boleh jadi..jiwa tak tenteram..rasa buang masa aje.

Remy hazza said...

Knor.....
isk2...... tak terfikir sampai camtu.....tapi memang kalau hati tak tenteram...buat apa pun rasa tak kena......

Aien Alien said...

cerita je kartun tapi ada unsur manusia....kasih sayang semua. nanti nak tengok la...hehe

diha madihah said...

merida cm kite x abg???
bt ikot ske atie je & degil?? hihi
beli la dvd ble tngok kt uma abg dgn tv baru tu ;)

El Yana said...

best nya citer ni. baru nak tengok...huhuhu

Aishah Jahirah said...

kompen xdpt tgk...huhuu.sekali je penh pakai spec 3D tu, nak tercabut jantng bila ada adegan serang menyerang....mcm real je..huhuu

Remy hazza said...

el yana....
tgk jgn tak tgk....... he3
pasti terhibur....

Remy hazza said...

aishah...
itu yg berbeza.....
tapi dulu remy pernah try..... pening kepala bila pakai spec 3 d tu...... mungkin sebab tak biasa... tak pun faktor usia....

maszull said...

assalamualaikum remy....mcm best je cite ni mama nak cari la...:)

Remy hazza said...

mama...
wassalam.... kena pi cari mama.....
pasti menghiburkan......

 

Template blog ilham dari alif ismail