Thursday, July 26, 2012

bATMAN - THE DARK KNIGHT RISES

Salam Ramadhan semua......
kita bersua lagi.......sahur apa pagi tadi????
remy sahur ngan bubur lambuk jer...... sebab semalam ada majlis penyerahan bubuk lambuk utk Pernerbangan malaysia..... sempat jugaklah remy tapau sikit untuk bersahur.... sebab nya smlm remy berbuka kat alamanda......kena bwk adik remy pi tgk Batman pulak....
so kali nie , remy nak review pulak pasal batman nie.....
sesuai dgn tajuknya.....the dark knight rises...... segalanya suram......
mystic dan mystery......naratif cerita slow motion and full of drama...... kurang sikit action, cuma ada ler aksi kejar megejar dan juga scence penutup yg dapat remy rasakan debarannya.......
Menonton Batman kali nie memang kena layan habis....... byk sangat plot penceritaan. dah ler durasi tayangannya melebihi dua jam setengah.....so kena ler...duduk diam2 dan enjoy the movie..... walaupun ada yg terlelap remy tgk..... he3.....
kisah bermula apabila wayne yg tealah lama memencilkan diri mula bangkit  dari tempat persembunyiaan demi mendapatkan kembali kalung simpanan dan juga ingin mengetahui kenapa cap jarinya di curi oleh selina @ cat women yg menyamar sebagai org gaji sewaktu satu majlis diadakan di rumah wayne.
Bruce wayne mula keluar dari mansion nya dan cuba menjejaki pencuri tersebut sehinggalah beliau menemui byk benda2 yg didunia luar terlepas dari perhatiannya...
kebangkitannya tidak diterima apabila pihak polis terus memburunya akibat dari kesilapan yg lampau...
Cap jari wayne telah dimanipulasi oleh musuhnya kali ini iaitu bane ( pengganas bawah tanah ) yg menjual segala saham dibawah wayne interprises lalu wayne diistiharkan muflis....konflik kebangkitan wayne jugak tidak direstui oleh penjaganya iaitu alfred sehinggakan meninggalkannya. begitu juga kisah cintanya bersama miranda.
Wayne terus menjejaki bane dgn bantuan selina @ catwomen tetapi akhirnya ditangkap dan dipenjarakan......manakala di dunia luar bane mula menakluki Gotham city dgn memusnahkan semua jln keluar dari situ. Umpannya hanya satu... Bom nuklear yg mana suis pengaktifan tidak diketahui siapa pemiliknya. akibat dari itu jugak...seluruh polis di Gotham City terperangkap dibawah tanah di dlm train tunnel dan juga pembentungan.....
Bane juga telah membangkitkan semangat revolusi keatas semua penduduk Gotham city dan berlakulah rusuhan dimana semua org kaya yg korup diadili dan dipersalahkan.....Seluruh Gotham city bertukar wajah dan penduduknya bersembunyi di kediaman masing2....
Batman@wayne akhirnya dapat keluar dari penjara bane dan mula menjejaki bane dgn bantuan anggota polis blake@robin .Batman cuba utk menyelamatkan gotham city dan memusnahkan bom nuklear tersebut......walaupun diakhir cerita bom nuklear tersebut meletup jugak......

 Nak tahu apa yg terjadi sebenarnya, nasib penduduk gotham city dan juga nasib batman samaada mati atau sebaliknya...tu kena pi tgk sendiri kat cinema....... nanti tak best pulak kalau remy cerita semuanya.......he3...
dipenghujung cerita , baru terjawab semuanya.... siapa batman ? siapa mirinda dan bane dan apa hubungan antara mereka semua......
bagaimana bom meletup dan apa yg terjadi seterusnya.... korang boleh saksikan sendiri........tapi satu jer yg remy nak pesan.....
muvie nie korang kena layan betul2.......
P/s:- terasa Gotham city tu benar2 wujud dan Cat Women dia very the beautiful.......Cuma satu jer pada remy......
Batman tanpa Jooker..... ibarat tak lengkap kisah batman kan........
miss jooker so much!!!!


18 comments:

hairy said...

malam ni baru na g tgk...hehe..lets go! hope best la...

maszull said...

assalamualaikum remy...best ni ...mama dtg nak bagi tahu remy kena tag jom join segmen ni yer...:)

http://maszull.blogspot.com/2012/07/aku-terjah-aku-follow-apakah-itu.html

misz_eyza said...

alahai meleretnya citer dia...

Cikgu Ma said...

x penah masuk panggung la nak tgk movie yg fresh ni...salam ramadhan..

LiNda said...

sabtu ni linda baru nk tgok dgn raja, huhu..buln2 puasa tgok wyg, xpelakan kalo tgok midnite..ramai yg ckp movie ni best..:)

Remy hazza said...

hairy....
enjoy the movie......
tapi kena layan ler.......

Remy hazza said...

mama...
wassalam.....
thanks mama... nanti remy usahakan segmen tu........

Remy hazza said...

eyza......
he3...tu yg 2 jam setengah.......
cam dah tgk lord of the ring dah.......

Remy hazza said...

cikgu ma......
nanti cuba try sekali. kepuasan menonton dipanggung ada perbezaannya......

Remy hazza said...

linda......
mesti tak sabar kan.......
tu ler..... bulan2 posa org pi tgk movie......
crita ok, cuma kena layan.......
batman pun tak kuat sangat cam dulu.....

Domu-kon said...

sebab incik rammy..misz domu p tempah tiket wayang online... penceritaan yang bagus..hehehe

Remy hazza said...

domu-kon....
he3.... tapi remy tak crita sampai habis pun...... byk yg tak detail..... just sedikit jer....

Eera Shera said...

tak suka batman suka spiderman je hehehe

Aishah Jahirah said...

mujur kat msia ni xde yg nak jd joker...hee.
thn ni xjejak panggung wayang lg...

Remy hazza said...

Eera....
batman lebih matang penceritaan , manakala spiderman lebih adventure......

Remy hazza said...

aishah....
usah dijejak.....he3
lama nya tu..... remy comfirm tiap2 bulan..... kekadang sebulan sampai 4 kali......

Aien Alien said...

banyak betul dugaan batman kali ni...teruk sangat. tapi takpe...hero kalah dulu. hehe...nanti menang la macam hindustan.

Remy hazza said...

aien...
mana ade hero yg kalah......
ending mesti menag nyer...he3

 

Template blog ilham dari alif ismail